VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČI POVEĆAVAJU APETIT

19.07.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 459 | Autor: | 0

Nedostatak glukoze deluje na mozak

Zbog niske kalorijske vrednosti veštački zaslađivači preporučuju se osobama koje su na dijeti, onima sa prekomernom težinom i osobama koje boluju od dijabetesa... Ipak nedavno sprovedeno istraživanje australijskih naučnika pokazala je da veštački zaslađivači zapravo stimulišu apetit i podstiču na konzumaciju dodatnih 30 posto kalorija kroz hranu.

Naučnici sa univerziteta u Sidneju prvi su put istražili uticaj veštačkih zaslađivača na mozak životinja i ljudi. Milijarde ljudi u svetu redovno koriste sukralozu, veštački zaslađivač niske kalorijske vrednosti. Većina takvih zaslađivača dobija se iz saharoze.

Ustanovljeno je da veštački zaslađivači menjaju način na koji mozak percipira ukus slatkog na nivou centara za nagrađivanje - pojačavao ga je, stvorivši neravnotežu između nivoa "pravog šećera" i nivoa glukoze, što je organizam podsticalo na konzumiranje još više šećera.

Kada konzumiramo "pravi šećer" u mozgu se oslobađa dopamin, a u krvi raste nivo glukoze. U slučaju veštačkih zaslađivača, dopamin podstiče osećanje prijatnosti, ali s obzirom da zaslađivači ne sadrže šećer ne raste nivo glukoze u krvi, zbog čega organizam kao nadoknadu traži kalorije iz hrane. Rezultati testa objavljeni su u časopisu Cell Metabolism.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem