PET OPASNIH SASTOJAKA KOJI SE KRIJU U DEZODORANSU

20.07.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 455 | Autor: | 0

Šta nam rade parabeni, triklosan, aluminijum, ftalati i mirisi?

Poslednjih godina se sve više govori o štetnim sastojcima u kozmetičkim proizvodima, a iako naučnici još nisu pronašli direktnu vezu između opasnih hemikalija i bolesti, činjenica je da sve više stručnjaka glasno upozorava na potencijalno opasne sastojke u kozmetici koje svakodnevno koristimo.
'Kad nešto progutamo, to prolazi kroz jetru i probavni sistem, ali kada nešto stavimo na kožu, materije na taj način ponekad mogu ući direktno u krvotok', izjavila je Heather Patisaul, profesorika biologije s Državnog univerziteta Severne Karoline, za Tajm. U pitanju su hemikalije koje mogu da poremete stvaranje i funkciju reproduktivnih i razvojnih hormona.
Stavljanje nečega na kožu ne znači automatski da će ta materija ući u krvotok. To zavisi od hemijskog sastava proizvoda. Ali dosadašnji testovi ukazuju da mnoštvo hemikalija koje se koriste u dezodoransima na kraju uđu u telo.
Hemijska jedinjenja u dezodoransima uglavnom se talože u masne ćelije kojih ima puno u području pazuha.
'Osim mnoštva masnih ćelija, pazuh ima i hormonske receptore koji potencijalno mogu da reaguju sa materijama iz dezodoransa', kaže glavni urednik časopisa Journal of Applied Toxicology, Filip Harvi.
Stručnjaci poput Heder Patisol i Filipa Harvija zabrinuti su jer sumnjaju da neka hemijska jedinjenja u dezodoransima mogu doprineti problemima u razvoju, a možda čak i pojavi raka.

Parabeni
Postoje razni parabeni koji se koriste kao konzervans u kozmetičkoj industriji. Istraživanja pokazuju da neki parabeni mogu negativno da utiču na stvaranje estrogena i drugih hormona.
Onkolog Filipa Darbre s britanskog Univeziteta u Redingu tvrdi da mešanje različitih parabena pojačava njihov estrogenski učinak, ali i da je dokazivanje da specifična mešavina pojačava šansu za rak praktično nemoguće.

Aluminijum
Aluminijum se uglavnom nalazi samo u antiperspirantima, a prema istraživanju Filipe Darbre, može izazvati 'nestabilnost gena' u tkivu grudi. Ta negativna posledica može izazvati promene koje mogu dovesti do raka. Ipak, kao ni za parabene, ni za uzročno-posledičnu vezu između aluminija i šanse za rak nema još čvrstih naučnih dokaza.

Triklosan
Triklosan je antibakterijsko sredstvo u kozmetici, a toliko je prisutan u američkoj kozmetici da ga čak 75 posto žitelja SAD-a ima u urinu.
Jedno od istraživanja pokazuje da triklosan kod životinja izaziva neobičnu hormonalnu aktivnost dok drugo upućuje na remećenje svakodnevnog rada naših gena i uticaj na mikrobe koji žive na našoj koži.

Ftalati
Ftalati su esteri ftalne kiseline koji u kozmetici pomažu da se miris zadržava na koži. Navodno remete proizvodnju testosterona, a on kod žena ima energetsku ulogu i održava mišiće.
Druga istraživanja povezuju ftalate s nižim koefcijentom inteligencije i visokim razinama astme.

Mirisi
Sastojci koji kozmetičkim proizvodima daju miris nisu navedeni na proizvodima jer su poslovna tajna.
'U 'mirisu' mogu biti ftalati, a mogu biti i materije koje izazivaju iritaciju. Samo udisanje mirisa s tuđe kože već može izazvati alergijsku reakciju', kaže Heder Patisol.
Jedini način na koji se možete zaštititi od mogućih negativnih posledica dezodoransa je da ih prestanete da ih koristite. Barem tako misli Filipa Darbre.
Heder Patisol pak preporučuje nabavku prirodnih dezodoransa bez mirisa, parabena, aluminijuma i ostalih navedenih sastojaka i pažljivo čitanje etiketa na proizvodima.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem