KAKO DA SAČUVATE SVEŽINU VOĆA I POVRĆA?

27.07.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 733 | Autor: | 0

Patlidžane, tikvice, paradajz i paprike možete čuvati van frižidera

Ako se voće i povrće kvari brže nego što mislite da bi trebalo, možda ga čuvate na pogrešan način - neke opšteprihvaćene metode naših majki i baka, nisu sasvim tačne.
Za početak, nije svo voće i povrće kompatibilno, zbog čega loše utiče jedno na drugo. Zato nije dovoljno staviti sve zajedno u fioku frižidera. Najveći uticaj na druge plodove imaju namirnice s većim udelom etilena, gasa koji izaziva dozrevanje, i tada, ako se stavi uz druge, već zrele plodove, oni zapravo brže propadnu.
Kako piše Hafington post, nećete pogrešiti ako zajedno čuvate sledeće namirnice, jer prirodno imaju više etilena i neće loše uticati jedna na drugu:
- jabuke,
- kajsije,
- avokado,
- zrela banana,
- dinja,
- kivi,
- nektarine,
- breskve,
- kruške,
- šljive,
- paradajz.
Ali njih ne treba mešati sa sledećim namirnicama jer će na njih loše uticati, upravo zato što otpuštaju više etilena i već zrelo voće ili povrće može brže da istruli:
- nezrele banane,
- zeleni pasulj,
- brokoli,
- prokelj,
- kupus,
- šargarepa,
- karfiol,
- blitva,
- krastavci,
- patlidžan,
- lisnato povrće,
- peršun,
- grašak,
- paprika,
- spanać,
- bundeva,
- slatki krompir,
- lubenica.
Uz ove kombinacije, pomoći će još nekoliko pravila.
Obično se ne preporučuje prati voće i povrće pre smeštanja u frižider jer će pre propasti zbog viška vlage. Imate li tu naviku, obavezno pustite da se prosuši ili obrišite višak vode papirnatim ubrusom. Posebno je osetljivo bobičasto voće, ali kulinarski stručnjaci i za to imaju rešenje. Ovo voće možete oprati u posudi sa hladnom vodom u koju ste dodali malo sirćeta jer će ono uništiti bakterije i sprečiti nastanak plesni. Ali opet ga treba dobro posušiti pre prebacivanja u frižider.
Ako kod kuće slučajno nemate sirće, možete voće oprati i u blago zagrejanoj vodi na 30 sekundi, a to je dovoljno da se spore i bakterije ubiju.
Neko voće i povrće biće ukusnije i duže će trajati ako se čuva na sobnoj temperaturi. Skot Dagre i Džen Garbi, autori knjige 'Tomatomania', oštro su protiv čuvanja paradajza u frižideru jer niske temperature uništavaju fini ukus mesa na plodu. Zbog toga ponekad paradajz postaje bezukusan.
Dok brokoli, celer, šargarepa ili karfiol moraju biti na hladnom kako se ne bi pokvarili, povrće s tropskim i suptropskim poreklom podnosi visoke temperature. Budući da potiče iz toplijih krajeva, lako se može čuvati na sobnoj temperaturi. To su, na primer, patlidžani, tikvice, krastavci, paprike ili pasulj.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem