DA LI JE OPASNA ALUMINIJUMSKA FOLIJA?

25.07.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 1319 | Autor: | 0

Porcija mesa pečenog u foliji može da sadrži do 400 mg ovog metala!

U domaćinstvima se često koristi aluminijumska folija za pakovanje hrane, a mnogi je koriste i prilikom pečenja. Ipak, neki naučnici tvrde da je štetnija nego što se to dosad verovalo!
Naučnici sa Univerziteta u Kairu smatraju da je mešanje aluminijuma sa hranom tokom pečenja veće od dozvoljenog. Nije novost da se materije, tečnosti i gasovi apsorbuju više kada su zagrejani nego kada su hladni, ali naučnica Gada Basioni tvrdi da je ta količina veća od one koju dozvoljava Svetska zdravstvena organizacija. Dozvoljen unos je 40 mg aluminijuma, dok porcija mesa pečenog u foliji može da sadrži i do 400 mg! Hrana koja sadrži paradajz sos i sok limuna najviše zadržava aluminijum.
Istraživanje Basionjeve pokazuje da je aluminijum posebno štetan za ljude s oboljenjem kostiju. Naučnici širom sveta trenutno pokušavaju da utvrde vezu s visokim nivoom aluminijuma u mozgovima pacijenata koji boluju od Alzhajmerove bolesti. Povećan nivo aluminijuma imaju i osobe koje pate od osteoporoze i bolesti bubrega.
Druga istraživanja su pokazala da veći unos aluminijuma predstavlja razlog za smanjen rast moždanih ćelija.
Ako se teorija Basionijeve pokaže ispravnom, ljudi će morati da pronađu druge načine za pakovanje hrane.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem