ZAŠTO JE DOBAR ČAJ OD RUZMARINA

16.06.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 41953 | Autor: | 0

Bolja cirkulacija, manje bolova, miran stomak...

Iako je najviše zastupljen kao začin, čaj od rumzarina ima mnoga pozitivna dejstva na ljudski organizam.

Pospešuje cirkulaciju
Ruzmarin cirkulaciju kod starijih osoba ili onih koji imaju probleme sa zakrčenjem krvnih sudova.

Umanjuje bolove
Čaj od ruzmarina blagotovorno deluje i u slučajevima bola prouzrokovanog reumatskim oboljenjem, glavobolje, zubobolje ili menstrualnih bolova. Potrebno je naglasiti da se dejstvo ovog čaja ograničava na blaže simptome, u slučaju ozbiljnijih i većih bolova ipak je potrebno nakon konsultacije sa lekarom uzeti neke od lekova.

Umanjuje probleme sa organima za varenje
Čaj od ruzmarina se preporučuje kod nadimanja, otežanog varenja ili gorušice, ali i kod problema koji se mogu javiti sa crevima kao što su grčevi, dijareja ili zatvor. U oba slučaja konzumiranjem jedne čaše čaja od ruzmarina simptomi će se smanjiti.

Umanjuje simptome prehlade
Ruzmarin se takođe može korisiti u borbi protiv prehlade, osećaja slabosti i drhtavice, ali se u tom slučaju preporučuje konzumiranje čaja od ruzmarina nekoliko puta na dan. U slučaju bolova u grlu savetuje se ispiranje usne duplje čajem od ruzmarina.

Povećava opažanje, koncentraciju i zapažanje
Takođe se ovaj napitak preporučuje u cilju povećanja koncentracije, opažanja i pamćenja, te se preporučuje u slučajevima kada je potrebno obavljati određene poslove koji zahtevaju viši stepen koncentracije. Upravo iz razloga pozitivnog uticaja na pamćenje, ovaj čaj se preporučuje onim osobama koje boluju od demencije.

Lečenje infekcija usne duplje
U slučaju pojave različitih vrsta infekcija usne duplje kao što su afte, savetuje se ispiranje usne duplje ovim lekovitim napitkom.

Kada ne treba konzumirati čaj od ruzmarina
Čaj od ruzmarina, iako veoma lekovit sa mnogim delotvornim dejstvima na ljudski organizam, ne preporučuje se u toku trudnoće i dojenja, u slučaju postojanja alergijske reakcije na ruzmarin, ili osobama koje su izložene redovnom terapijom lekovima. Te osobe bi trebalo da se pre početka konzumiranja čaja posavetuju sa lekarom ili farmaceutom.

Način pripreme
Za jednu čašu čaja potrebna je jedna kašičica ruzmarina i 250ml vode. Kuvati vodu do trenutka ključanja. Nakon toga dodati ruzmarin i nastaviti sa kuvanjem još dva do tri minuta. Posudu sa vodom i ruzmarinom ostaviti da odstoji još desetak minuta, nakon toga procediti i čaj je spreman za konzumiranje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem