ALTERNATIVA JE PRAVA MEDICINA

AKTUELNO | Pregleda: 2234 | Autor:

Biljke su moja velika ljubav: Divna Ljubojević


Dok slušate Divnu Ljubojević bićete nagrađeni nebeskom svetlošću koja u vidu njenog glasa pomera granice našeg poimanja lepog, harmoničnog i duhovnog", zapisao je jedan kritičar. Zaista, glas naše poznate interpretatorke duhovne muzike, vokalne umetnice i dirigenta odiše harmonijom, baš onakvom kakvom ona zamišlja zdrav život.
- Zdravlje je potpuna usaglašenost duha, duše i tela... To je u stvari pomirenost sa sobom, sa Bogom, sa prirodom – objašnjava Divna svoj stav i nastavlja:
- Ne mogu bez prirode! Šuma me fascinira, osećam se u njoj baš kao kod kuće! Volim male bistre reke u kombinaciji sa šumicom! Zeleno je moja omiljena boja. Toliko sam se puta pitala kakav li bi to čulni pakao bio da je sve što ima zelenu boju crveno ili plavo, na primer? To zelenilo Svetoga Duha blaži sveukupnost čovečijeg bića!
Imate li biljku koja Vas fascinira?
- Cela me ta Božija bašta fascinira. Ono što me potresa je zrno koje nas hrani: jedno zrno pasulja, krastavca koji iz jednog zrna, kada se razvije, može da ti da mnogo porcija salate, i to, takoreći besplatno! A šta reći o onome što nam se nudi, a da nismo sami sadili: kopriva, sremuš, loboda, razne pečurke, pa začini i čajevi! Milina!
Šta vas sve asocira na zdravu ishranu?
- Kada sam bila dete, miris celera me je asocirao na zdravlje! Zatim kukuruzna svila, šumske jagode i borovnice, a zdravlje je u našoj porodici uvek podrazumevalo i zdravu ishranu, koliko god je u gradskim uslovima moguće. Mama je uvek pronalazila način da dođe do neprskanog povrća i voća, dobrog sira, domaćih jaja... i takozvanih maratonaca, koka koje trče po dvorištu, a ne tove se za klanje. Mama Danica je i meni i sestri Emiliji usadila pravi odnos prema zdravim namirnicama.
Da li volite da kuvate?
- Da! Volim! Kuvanje je uživancija i poligon za izražavanje kreativnosti! Ovo ’volim’ nedovoljno je da opiše mene i kuvanje. Ja sam, u stvari, veoma ponosna na sebe kuvaricu, čak i sujetna! Na tu temu, prava sam meta za šale svojih bližnjih! Dirni mi u lonac, dirnuo si me u srce! U porodici i među svim prijateljima čuven je moj grašak! I uz grašak dinstana rozbratna.
Da li volite da pazarite na pijaci?
- Zelena pijaca je jedno od mesta koje obavezno posetim u kojem god da sam delu sveta! Mnogo volim to šarenilo povrća, voća, ljudi. Majka je večito pričala kako se jaja ne kupuju na tezgi na kojoj su samo jaja, nego tamo gde se prodaju i rotkvice i salata, a domaćin je izneo i neka svoja preostala jaja u maloj količini, na primer, šest, sedam. To pravilo važi za sve proizvode. Dakle, sve se kupuje tamo gde ta namirnica nije osnovna prodajna roba, gde nije na veliko.
Šta je neizostavan sastojak u vašoj pijačnoj korpi?
- Šargarepa, salata, celer, keleraba, kupus. Sve što je sveže u tom trenutku.
Da li ste primetili da način ishrane utiče na nivoVaše energije, na volju, na memoriju?
- Primetila sam jedino da krompir deluje otupljujuće na celokupan sistem, osim na čulo ukusa! (smeh)
Šta za Vas znači biti zdrav, a šta bolestan?
- Bolest je, danas znam, stanje duha. Ona neusaglašenost i nepomirenost sa svim oko nas i u nama, sa Bogom. Sve su bolesti psihosomatske. Čak su i lomovi kostiju ’prizvane nezgode’, nisu posledice slučaja, kao i ništa što nije, uostalom.
Da li u toku dana imate neke male rituale za bolje zdravlje?
- Sestra me je naučila da ujutru pijem vodu sa limunom. Ona je lekar po struci, lekar koji je svoje troje dece od svih bolesti lečila homeopatijom! Razume se u biljke i njihov uticaj na um i telo, baš fantastično!
Da li konzumirate med, propolis i druge pčelinjeproizvode?
- Med koristim, ali neredovno! Ali zato kada stegne grlo, propolis stupa na scenu.
Da li volite da pijete čajeve ili radije pijete kafu?
- Kafu pijem od studentskih dana, i tada je to kafenisanje bilo simbol odraslosti. Ali danas stvarno ne znam zašto!? Osim što je to neki uvreženi društvenoprilagođen i prihvaćen ritual. Čajeve volim, najviše od sveže ubranih biljaka. Sipam ih u providnu staklenu šolju da se divim vijugavom zelenilu u vodi. Volim da mi neko drugi napravi čaj.
Da li je u Vašoj porodici običaj da se koristi bilje kao pomoć u lečenju?
- Moja porodica je divan primer poštovanja prirodnih lekarstava! Sva ženska čeljad manje ili više znaju o lečenju biljem. Neke prednjače, kao na primer moja tetka Smilja, koju zovemo Marija Treben. Ona pravi razne meleme i losione za razne namene. Krema od nevena je njena čuvena lekarija za rane i ožiljke. Sestra Emilija barata esencijalnim uljima nepogrešivo. Sanja je ta čiji jutarnji čaj volim da popijem. Neću pominjati privijanje crnog luka na modrice i krompira za skidanje temperature.
Da li je Vama ili nekomeVama bliskom pomogao neki biljni preparat?
- Naravno, zato se porodično i kunemo u tzv. alternativu koja je u stvari prava medicina. Alternativu treba polako da izvadimo iz katakombi u kojima se krije pod tim imenom, a da ovo što se naziva medicinom postane alternativa.
U kojoj meri je vera značajna komponenta zdravlja i ozdravljenja, pošto mnogi preparati imaju za cilj da nam vrate ili osnaže veru?
- Kako da ne verujete Božijoj bašti koju je tako stvorio da svaka slabost duha i tela ima sebi leka? Ja duboko verujem u to. Ja znam da je tako.
M. R.

Komentari