JEDITE MASNO I SMRŠAJTE

03.05.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 603 | Autor: | 0

Dobar izbor su koštunjavo voće, avokado i maslacJedine masnoće koje su loše za ljudski organizam su trans masti, dok sve druge mogu biti blagotvorne za zdravlje, mišljenje je dijetetičarke Ebi Langer.
Naravno, čak i zdrave masti ne možete dodati u ishranu i očekivati da smršate i potrebno je voditi računa o umerenosti. Ipak, daleko od toga da su sve masne namirnice loše.
"Konzumacijom raznolikih namirnica bićete siti i sprečavate prejedanje. Ukoliko želite da kontrolišete težinu i vodite zdraviji život, morate da prstanete da se bojite dobrih masnoća", kaže neurolog Darija Roz, autorka bloka Samer Tomato.
Pogledajte koje su masne namirnice "sigurne" za korišćenje i potpuno bezazlene u kontekstu priče o "štetnim" mastima.

Koštunjavo voće
Iako je koštunjavo voće prepuno kalorija, jedna porcija (18 grama) ima svega 170 kalorija, a istraživanja su pokazala da ljudi koji koštunjavo voće jedu redovno, imaju niži BMI od onih koji nemaju tu naviku.
Koštunjavo voće poput badema, oraha, indijskih i brazilskih oraha nutritivno je bogato, a tajna je, kao i u svemu drugom - umerenosti.

Kokosovo ulje
Istraživanja su pokazala da kokosovo ulje može povećati metabolizam i sagoreti do 120 ekstra kalorija dnevno.
Ukoliko je vaš cilj da smanjite broj kalorija generalno, stručnjaci navode da je bolja opcija da se prebacite na kuvanje na kokosovom ulju, nego da smanjite masti.

Avokado
Avokado je pravi primer dobrih masnoća i sa pravom je namirnica koja predstavlja sastavni deo zdrave ishrane.
Istraživanja su pokazala da pola avokada dnevno daje sitost koja traje duže.

Maslac
Maslac sadrži omega 3 masne kiseline i svakako je bolja opcija od biljnih ulja, kao i biljnih margarina, čija je štetnost po ljudski organizam dokazana u više navrata.

Žumance jajeta
Suprotno opšteprisutnom mišljenjima, jaja ne povećavaju nivo lošeg holesterola i ne izazivaju srčana oboljenja. Jaja su zapravo jedna od najzdravijih namirnica i organizam čine stitim i sprečavaju prejedanje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem