ŠTA UTIČE NA HORMONE?

30.03.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 619 | Autor: | 0

Slatkiši, nedostatak sna, vežbanje, parabeni iz šminke...

Različite stvari mogu uticati na hormonalne promene, od stresa, naglog gojenja i mršavljenja do lekova. Međutim na neke stvari ne možete da utičete, ali pogledajte ipak možete da uradite.
1. Slatkiši
Konzumiranje previše slatke hrane može dovesti do otpornosti na insulin, gde vaše ćelije uopšte ne reaguju na njega. Kada unesete u organizam previše glukoze (šećera), vaše telo nema više prostora da ga pretvori u glikogen - koji se koristi za energiju. U takvim slučajevima, jetra pretvara višak glukoze u masti - koje vode do „začarnog kruga“ gojenja i šećerne zavisnosti.
2. Loše prospavana noć
Sigurno vam je dobro poznat osećaj kada se osećate istovremeno puno energije i preumorno. Možete okriviti svoje hormone za to. Jedna loše prospavana noć podiže nivo kortizola koji vas drži budnim i umornim i koji stvara neprospavane noći jednu za drugom. Manjak sna takođe može uticati na hormone gladi, podižući nivo hormona grelina i smanjujući nivo leptina, hormona za sitost. Hormon rasta i insulin su takođe uključeni u ovo - zato što je loše spavanje povezano sa gojenjem i visokim procentom telesnih masnoća.
3. Lak za nokte
Istraživanje u oktobru prošle godine je otkrilo da se u lakovima za nokte nalazi hemikalija - trifenil fosfat, koji ima veliki negativan uticaj na hormone.
Ova supstanca nije samo potencijalni toksin, već postoje i još tri - formaldehid (služi za učvršćivanje nokta) i teratogeni - toluen i dibutil ftalat. Za ftalate je dozano da utiču na kvalitet proizvodnje jajašca u jajnicima i da podižu nivo rizika od pobačaja. Na svu sreću, počeli su da se proizvode “prirodni” lakovi koji ne sadrže nikakve opasne supstance.
4. Previše vežbanja
Ovo je za sve one koje vole da vežbaju: više nije uvek više kada je reč o fitnesu. Dok je vežbanje bitan deo zdravog života i održavanja balansa hormona, ono ih ipak može poremetiti. Neke vežbe stavljaju telo pod veliki stres, a tada se povećava nivo kortizola - kod trčanja i okretanja u krug.
Ako ste smanjili nivo masnoća na procenat ispod normale, na taj način možete poremetiti nivoe estrogena i progesterona, što će uticati na vaše raspoloženje, glad, a može i zaustaviti ciklus. Naša preporuka je da vežbate redovno, ali da ne preterujete.
5. Nedovoljno vežbanja
Sa druge strane, sedeći način života neće učiniti ništa bolje sa vašim hormonima. Vežbanje umanjuje stres, a ako ne vežbate ili se ne krećete skoro uopšte, to može uticati na tiroidnu žlezdu koja reguliše hormone i metabolizam.
6. Šampon koji koristite
Ako šampon koji koristite sadrži parabene, onda je zaista opasan. Jedno istraživanje je otkrilo da se parabeni “bore” sa estrogenom i da na taj način stvaraju hormonski disbalans.
7. Šminka i proizvodi za negu kože
Parabeni se pored proizvoda za negu kose, mogu pronaći u ostalim proizvodima koje koristite. Prosečna žena nanese na kožu oko 515 sintetičkih hemikalija dnevno, što može uticati na tiroidnu žlezdu u zavisnosti od ostalih sastojaka. Da biste ovo izbegli, koristite prirodne proizvode, koji se lako mogu pronaći u bilo kojoj boljoj apoteci ili kozmetičkoj radnji.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem