CVEKLA - CENTAR ZDRAVLJA

04.04.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 818 | Autor: | 0

Ako ovo povrće ubacite u salatu, obradovaćete srce, krvne sudove, mozak i jetru

Za cveklu je poznato da ima mnoge prednosti i slažemo se da predstavlja „centar“ svake zdrave ishrane. Ne samo da je bogata nutrijentima kao što su vitamin B, gvožđe, mangan, magnezijum i mnogi drugi, već je i pravi rudnik sastojaka koji poboljšavaju zdravlje.
1. Poboljšava krvi pritisak
Cvekla je bogata nitratima koje telo pretvara u azot okside - jedinjenje koje opušta i širi krvne sudove, što dovodi do lakšeg kretanja krvi koja je bogata kiseonikom. To znači da se poboljšava cirkulacija, ali i da se smanjuje krvni pritisak. Malo istraživanje iz 2012. godine, u kojem je 13 muškaraca pilo samo jednu čašu soka od cvekle dnevno, pokazalo je da im je svima trenutno smanjen krvni pritisak.
2. Rizik od bolesti srca se smanjuje
Cvekla nema samo pozitivan uticaj na krvni pritisak. Ona je takođe bogata alkaloidom - betainom, kao i folatom vitamina B, koji zajedno smanjuju homocisteine koji izazivaju visok krvi pritisak i povećava rizik od oštećenja arterija i srčanih bolesti.
3. Povećava izdržljivost
Mnogi atletičari piju dosta prirodnog soka od cvekle, jer znaju da ona povećava izdržljivost. U jednoj studiji, biciklisti koji su pili sok od cvekle, 15% duže su mogli da voze od onih koji nisu. Za najbolju izdržljivost, potrebno je oko tri do pet cvekli (u zavisnosti od njihove veličine), prema Endi Džounsu, vođi istraživanja.
4. Poboljšava rad mozga
Azot oksid opušta i širi krve sudove, što dovodi do povećanja cirkulacije krvi ka mozgu i na ta način poboljšava rad mozga. Ovo je naročito važno jer kada starimo, smanjuje se kapacitet za stvaranje azot oksida, pa on opada sa godinama kao i moždana energija metabolizma i aktivnost neurona. Tako da dajte mozgu pojačanje uz pomoć cvekle.
5. Olakšava posao jetri
Jetra radi težak posao - čisti krv i detoksikuje telo. Možete joj olakšati sa jednom dnevnom dozom cvekle. Istraživanja su pokazala da betain - amino kiselina pronađena u cvekli (i u spanaću i kimu) može da spreči i smanji nakupljanje masti u jetri. U istraživanju u kojem su učestvovali dijabetičari, pokazalo se da betain iz cvekle poboljšava funkciju jetre, smanjuje holesterol i smanjuje veličinu jetre.
6. Sprečava zatvor
Jedan način za suzbijanje konstipacije je da konzumirate hranu bogatu vlaknima, kao što je cvekla. Jedna šolja cvekle sadrži oko 4g dijetalnih vlakana, pogotovo nerastvorljive koji pomažu kod smanjivanja rizika od konstipacije, nastanka hemoroida i divertikutilusa (upale u debelom crevu). Betain je takođe dobar nutrijent za poboljšajne varenja.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem