ZDRAVSTVENE PREDNOSTI ULJA OD SUSAMA

25.03.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 922 | Autor: | 0

Prija dijabetičarima, pomaže kod visokog pritiska, odlično za masažu i negu beba...

Susam je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka na svetu. Još pre 5000 godina koristio se za pravljenje ulja. Pored toga što je odličan zbog svog ukusa i svojim visokim sadržajem magnezijuma i kalcijuma, par naučnika je shvatilo da je susam takođe dobar kao medicinska hrana, koja se danas sve više koristi.
Predstavljamo vam 7 zdravstvenih prednosti susama:
1. Dobar za dijabetičare
Studija objavljena 2011. godine je pokazala da susamovo ulje poboljšava efektnost oralnog antidijabetičkog leka - glibenklamida kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Nakon toga je 2006. godine, još jedna studija pokazala da susamovo ulje utiče na smanjivanje krvnog pritiska i glukoze kod hipertenzivnih dijabetičara.
2. Pomoć u regulisanju visokog krvnog pritiska
Susamovo ulje pozitivno deluje na hipertenzivne pacijente koji uzimaju diuretike ili beta-blokatore. Zamenom ostalih ulja susamovim, krvni pritisak se smanjuje, jer susam smanjuje lipidnu peroksidaciju i status antioksidanasa.
3. Gingivitis/zubni plak
Susamovo ulje se koristi za oralno zdravlje već hiljadama godina u tradicionalnoj indijskoj medicini - ajurvedi, u procesu poznatijem kao „izvlačenje ulja“. Ono uključuje istiskanje susamovog ulja u usta i zadržavanje u istim kako bise sprečio nastanak karijesa, krvarenje desni, suvo grlo i za generalno jačanje zuba, desni i vilice. Kliničke studije su potvrdile da se susamovo ulje može uporediti sa hemijskim tečnostima za usta i da poboljšava stanje gingivitisa nastalim zbog previše plaka na zubima.
4. Susamovo ulje za masažu i negu beba
Istraživanje u Indiji, iz 2000. godine, je potvrdilo da masiranje tek rođenih beba susamovim uljem poboljšava rast deteta.
5. Ateroskleroza
Susamovo ulje sprečava formiranje aterosklerotičnih lezija kod miševa. Antioksidant i antiupalni lignan koji se nalazi u susamovom ulju, smatra se odgovornim za anti-aterogenična svojstva. Takođe je utvrđeno da susamovo ulje sadrži više farmaceutskih aktivnih sastojaka koji učestvuju u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja.
6. Radijacija koja utiče na promenu DNK
Susamovo ulje se pokazalo kao odlična zaštita protiv gama radijacije koja utiče na oštećenje DNK, zbog toga što je bogato antioksidantima.
7. Rak
Susam sadrži lignin koji je rastvorljiv u masti, zajedno sa fitoestrogenim svojstvima, poznatijim kao sezamin i koji se proučavao za inhibiranje proliferacije ćelija raka, uključujući leukemiju, rak debelog creva, rak dojke, rak pluća, rak pankreasa.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem