VREME JE ZA OREZIVANJE RUŽA

18.03.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 1531 | Autor: | 0

Skratite glavne grane na 25cm, a čajevke na visinu do 30 cm


Vreme je za sadnju i orezivanje ruža. Ruže sada možete odgrnuti, okopati i orezati. One se moraju redovno orezivati kako bi svake godine obilno cvetale, u suprotnom, izgledaće kao zapušteni zeleni žbun sa vrlo malo cvetova. Glavne grane skratiti tako da ostane 25 cm. Bočne grane skratiti tako da ostane oko 3-5 okaca (pupoljaka) u zavisnosti da li hoćemo gušći ili ređi žbun. Treba voditi računa na koju stranu je okrenut poslednji pupoljak ispod reza kako bi žbun ruže imao što pravilniji oblik. Važno je sa ruža, u toku vegetacije, redovno uklanjati divljake (grane koje izbijaju ispod kalema) kako ruža ne bi gubila snagu.
Floribunde i čajevke orežite na visinu od 20 do 30 cm da bi se cvetovi formirali na mladim izdancima. Ruže penjačice i grmolike ruže cvetaju jednom godišnje i samo ih povremeno proređujte. Na penjačicama koje cvetaju u više navrata potrebno je prekratiti bočne izdanke za trećinu.
Grmolike ruže koje imaju nekoliko cvetanja godišnje proredite potpunim uklanjanjem dela izbojaka, dok ostale skratite za trećinu. Obavezno uklonite sve bolesne, suve, iskrivljene i slabašne grane. Ako je sredina ruže previše zagušena, odrežite i pojedine zdrave grančice da biste je oslobodili i dali joj vazduha. Režite odmah iznad zatvorenog pupoljka na izdanku, a sve preostale izdanke skratite za trećinu.
U martu se orezuju žbunovi i trajnice koje ne cvetaju tokom proleća, a u prethodnoj godini su imale bujan rast.
Pođubrite zemlju oko grmova biljaka, a đubrivo nanesite na rastojanju od 25 do 30 cm od korena. Početak marta je idealan za uzimanje reznica. Orežite puzavice, klematis, gliciniju, orlove nokte...
Šiblje koje cveta u rano proleće (Cornus - dren, vrbe, Chaenomeles - japanska dunja, Forsythia, Jasminum, i sl.) nismo orezivali jesenas, kako bi ovog proleća cvetalo, tako da je posle završetka cvetanja ovih vrsta pogodan trenutak za njihovo orezivanje.
Ukoliko želite da ulepšate vrt i imate procvetalo sezonsko cveće u njemu, možete u ovom periodu zasaditi Viola tricolor-dan i noć, Bellis perennis-bela rada, Myosotis, Dianthus barbatus-turski karanfil i Cheiranthus cheiri - šeboj koji su sada u cvetu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem