6S POMAŽE KOD ŠLOGA

15.03.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 753 | Autor: | 0

Napravljen molekul koji će drastično smanjiti oštećenja tkiva nakon moždanog udara

Naučnici sa Univerziteta Nebraska-Linkoln i Nacionalnog Univerziteta u Japanu su udruženim snagama radili na razvijanju molekula 6S, koji će moći da inhibira enzim povezan sa nastankom moždanog udara.
Naučni timovi su bili razdvojeni vremenskom razlikom od 14 sati kao i hiljadama kilometara, ali ih to nije sprečilo da vredno i naporno rade kako bi unapredili mogući tretman za drugi od svetskih uzroka smrti.
Do većine moždanih udara dolazi kada poremećaj u cirkulaciji krvi sprečava kiseonik i glukozu da stignu do moždanog tkiva, što na kraju ubija neurone i ostale ćelije. Tim naučnika je otkrio da molekul, koji je poznat i kao 6S, može da redukuje izumiranje moždanog tkiva za čak 66 procenata, što se potvrdilo na ispitivanju moždanog tkiva pacova koji je preživeo moždani udar.
Budući da je inhibitor 6S pokazao svoju efikasnost u ćelijskim kulturama i moždanog tkiva pacova, Berkovic je upozorio da je ovo samo početni korak ka pravljenju medikamenata, koji će pomoći u lečenju pacijenata, koji su pretrpeli moždani udar.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem