RADIOAKTIVNIM ZRAČENJEM PROTIV ZIKA VIRUSA

09.03.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 343 | Autor: | 0

Sterilni komarci će se vraćati u prirodno okruženje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) osiguraće tehnologiju kojom bi se radioaktivnim zračenjem sterilisali komarci u latinoameričkim zemljama pogođenima epidemijom zika virusa.
Upravno veće IAEA u utorak je odlučilo da finansira ovaj projekat sa tri miliona evra tokom sledeće četiri godine.
“Kada kontrolišete populaciju komaraca zapravo kontrolišete virus”, objasnio je zamenik direktora agencije Aldo Malavasi, brazilski stručnjak za kontrolu insekata.
IAEA razvija tehnike steriliziranja insekata kako bi se borila protiv poljoprivrednih bolesti i nametnika kao što su komarci iz roda Aedes koji prenose zika virus.
Muški komarci izloženi su kratkom zračenju pre nego što ih oslobode u prirodu u velikim brojevima (od milion nedeljno) kako bi se parili sa ženkama.
Taj metod kojim će se smanjiti populacija komaraca započeće u septembru u Brazilu.
IAEA će osigurati opremu za radioaktivno zračenje za Brazil i druge latinoameričke države i opremiti te zemlje s dijagnostičkim uređajima koji koriste nuklearnu tehnologiju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem