ZDRAVI UGLJENI HIDRATI

09.03.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 1622 | Autor: | 0

Ječam, grašak, integralne žitarice, kokice...

Testenina, hleb i slatkiši dodaju kilograme. To je nešto u šta svui verujemo. A ta činjenica i nije toliko tačna.
Ugljeni hidrati su nam potrebni za energiju, a njihovo potpuno izbegavanje će nas samo dovesti do prekomernog konzumiranja slatkiša - a to nam neće pomoći u gubljenju kilograma. Ono što hoće, jeste uzimanje zdravih ugljenih hidrata. Mnogi nutricionisti preporučuju konzumiranje gustih ugljenih hidrata koji imaju najmanje 2 do 3 grama vlakana na 100 kalorija.
Pogledajte kojih šest ukusnih namirnica sadrži zdrave ugljene hidrate i imaćete zategnut stomak vrlo brzo, bez gladovanja.
1. Ječam
½ šolje kuvanog ječma: 97 kalorija, 22g ugljenih hidrata, 3g vlakana
Švedski istraživači preporučuju ječam kao namirnicu koja suzbija glad tako što povećava nivo šećera u krvi vrlo sporo, u odnosu na neki slatkiš zbog kojeg nam nivo šećera naglo poraste, zatim isto tako opadne i ostavi nas bez energije.
2. Grašak
½ šolje kuvanog graška: 67 kalorija, 12,5g ugljenih hidrata, 4,5g vlakana
Pola šolje graška obezbeđuje 12% preporučene dnevne doze cinka. Ovaj mineral pomaže kod suzbijanja gladi, tako što podiže nivo leptina - hormona koji signalizira mozgu da ste siti.
3. Testenina od celog zrna
60g suve testenine: 198 kalorija, 43g ugljenih hidrata, 5g vlakana
Britanska studja je pokazala da je konzumiranje celog zrna, oko 3 porcije dnevno, povezano sa nižim BMI indeksom i manjim visceralnim mastima. Jedino što je bitno je da porcije testenine držite na 100 do 200 kalorija (1/2 do jedne cele šolje kuvane testenine).
4. Kokice
3 šolje kokica: 93 kalorije, 19g ugljenih hidrata, 3,5g vlakana
Kada vam se jede neka grickalica, umesto čipsa, pojedite kokice. Prema jednoj studiji, kokice ne samo da obezbeđuju duži osećaj sitosti u odnosu na ostale pečene grickalice, kao što je čips.
5. Ovsena kaša
½ šolje suve kaše: 153 kalorija, 27g ugljenih hidrata, 4g vlakana
Pola vlakana u ovsenoj kaši su rastvorljivi - rastvaraju se u supstancu sličnu gelu koja stomak čini punijim duže, kao i osećaj sitosti. Dodavanjem ovih vlakana u svakodnevnu ishranu vam može pomoći u redukovanju visceralnih masti.
6. Kinoa
½ šolje kuvane kinoe: 111 kalorija, 20g ugljenih hidrata, 2,5g vlakana
Kinoa seme sadrži svih devet esencijalnih amino kiselina, što telu pomaže da izgradi mišič koji će sagorevati masti.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem