GVOŽĐE U TABLETAMA MOŽE DA OŠTETI DNA!

04.03.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 2372 | Autor: | 0

Pri uzimanju dodataka neophodno je pravilno doziranje


Uzimanje dodataka gvožđa može da izazove oštećenje DNA! Do ovog dramatičnog zaključka došli su britanski naučnici koji su istovremeno upozorili da su propisane doze ovog minerala zaduženog za prenos kiseonika u telu uglavnom previsoke, a time i štetne. Oni tvrde da u jednoj tableti bude i do deset puta više gvožđa nego što je potrebno.
Kod nedostatka ovog minerala ćelije u telu ne dobijaju dovoljno kiseonika, a neki od simptoma koji se tad javljaju su jak umor, slabljenje i opadanje kose, manjak koncentracije, ubrzan rad srca, mrzovolja itd. Nedostatak gvožđa više pogađa žene, pa one često uzimaju dodatke u vidu tableta ili sirupa.
Dr Kler Sovlin, autor i vođa istraživanja sprovedenog na Nacionalnom institutu za srce i pluća u Londonu, izjavila je da je muškarcima prosečno potrebno 8,7 mg dnevno, a ženama koje imaju menstruaciju oko 14,8 mg. To se, napominje, vrlo lako može dobiti kroz hranu. Na primer, 100g bifteka ima 3 mg gvožđa.
Međutim, ljudi koji imaju anemiju (nedostatak gvožđa) moraju uzimati veće doze, ali nikako ne na svoju ruku već u dogovoru s lekarom. Jače doze ne smeju se uzimati konstantno – potrebno je napraviti pauzu.
- Ipak, naše istraživanje još nije u fazi u kojoj bismo mogli da savetujemo lekarima da promene pristup kod propisivanja tableta gvožđa pacijentima. Svesni smo da je mnogim ljudima neophodno da uzimaju pojačane doze gvožđa jer je to presudno za pravilan rad organizma. Naše istraživanje sugeriše da ćemo morati biti pažljiviji kad je uzimanje gvožđa u pitanju - kazala je dr Solvin i dodala da je potrebno još puno istraživanja kao i potvrda kako gvožđe deluje na ćelije u krvnim sudovima, piše Dejli mejl.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem