ZIKA POVEZAN SA SINDROMOM NERVNOG OBOLJENJA

03.03.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 812 | Autor: | 0

Virus može da izazove slabost mišića i paralizu

Novo istraživanje iz Francuske Polinezije pruža najjači dokaz do sada o vezi između virusa Zika i retkih neuroloških stanja, poput Gilen-Bareovog sindroma (GBS). GBS sindrom je bolest u kojoj imuni sistem napada nervne ćelije, izazivajući tako slabost mišića, a ponekad i paralizu kod odraslih i dece.
U novoj studiji, istraživači su analizirali uzorke krvi kod 42 odrasle osobe koje su imale dijagnozu Gilen-Bareovog sindroma tokom epidemije virusa Zika u Francuskoj Polineziji. Otkrili su da je 88 posto ispitanika imalo simptome virusne infekcije.
Prema nalazima objavljenim u časopisu Lancet, od trenutka kada su počeli simptomi Zika virusa kod ljudi, tada su se javili i njihovi neurološki problemi.
"Ovo je prvo istraživanje sprovedeno na velikom broju pacijenata kod kojih se razvio Gilen-Bareov sindrom, a koje pruža dokaz da Zika virus može da ga izazove", izjavio je autor istraživanja dr Arnod Fontanet, direktor zdravstvenog centra na institutu Paster u Parizu.
Pojava epidemije Zika virusa u Francuskoj Polineziji prethodila je izbijanju u Južnoj i Centralnoj Americi.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem