UMOR, KRATAK DAH, SLABOST, OTICANJE NOGU - ZNACI MOGUĆEG INFARKTA

27.01.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 1987 | Autor: | 0

Obratite pažnju na ove simptome, možda vam preti srčani udar!


Neki od pacijenata koji su preživeli srčani udar pričali su kasnije kako su mesec dana pre udara počeli otežano da dišu i imali su slabe bolove u grudima, odnosno osećali su rane simptome. Bilo je i onih koji su bili svesni šta se događa pa su pozvali hitnu pomoć pre udara i tako sebi spasli život. Stručnjaci kažu da je polovina pacijenata imala simptome mesec dana ranije, ali većina na njih nije obraćala pažnju.
Muškarci su skloniji bolovima u grudima, a žene smetnjama u disanju. Kod muškaraca se mogu pojaviti i problemi s erekcijom čemu je krivac suženje krvnih sudova. Čak dve trećine njih je to primetilo pre zastoja srca. Žene (njih oko 70 posto) sklonije su osećanju snažnog i dugotrajnog umora, čak nekoliko nedelja pre udara. Ako srčani mišić ne radi kako treba to može da izazove i oticanje nogu, pa i na to treba obratiti pažnju.

Šest znakova koji se mogu pojaviti i mesec dana pre srčanog udara:
1. Umor
Ako se arterije suže, srce prima manje krvi nego što je naviklo zbog čega radi puno teže. To je razlog zašto se osećate umorno i pospano sve vreme.
2. Kratkoća daha
Ako srce dobija manje krvi to znači da će pluća dobijati manje kiseonika nego što je normalno. Imate li problem s disanjem, što pre posetite lekara jer to može da znači da se približava srčani udar.
3. Slabost
Ako telo oslabi tj. osećate slabost, to je zato što odjednom arterije postanu uske i ne dopuštaju krvi da cirkuliše ispravno. Tada mišići ne dobijaju ono što im je potrebno i može se dogoditi da se srušite.
4. Vrtoglavica i hladno znojenje
Slaba cirkulacija krivac je što je protok krvi u mozgu ograničen, a to je vrlo opasno po život. U takvoj situaciji osetićete vrtoglavicu i zbunjenost. Ne ignorišite ovakve znakove.
5. Pritisak u grudima
Imate li rane simptome srčanog udara verovatno ćete osetiti i nemir u grudima, manji bol ili povišen pritisak. To će biti sve češće kako se bliži dan srčanog udara.
6. Simptomi gripa ili prehlade
Ako se osećate kao da imate simptome gripe ili prehlade niotkud, moglo bi se raditi o najavi srčanog udara u bliskoj budućnosti. Mnogu ljudi koji su preživeli udar kasnije su rekli da su nekoliko dana pre imali takve simptome, npr. kašalj, groznicu, piše portal Brajt sajd.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem