ŽENSKI HORMONI ŠTITE OD GRIPA

20.01.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 550 | Autor: | 0

Estrogeni deluju i protiv virusa HIV-a, ebole i hepatitisa-C


Ženski polni hormon služi kao prirodna zaštita od virusa gripa tipa A, zbog čega se kod žena ovi virusi slabije razmnožavaju, a kod muškaraca su simptomi jače izraženi, tvrde su naučnici sa Univerziteta Džon Hopkins
Već godinama naučnici prikupljaju dokaze o zaštitnim faktorima estrogena. Dosadašnje su studije pokazale da estradiol - primarni estrogen, dominantan hormon tokom folikularne faze ciklusa kod žena kojeg luče jajnici, i druga estrogenska jedinjenja imaju antivirusni učinak na neke razorne viruse, među kojima su HIV, virus hepatitisa C, ebole i humani citomegalovirus.
Zaštitni mehanizam estrogena blokira sposobnost virusa da se replicira u ljudskim ćelijama, zbog čega su naučnici sa Univerziteta Džon Hopkins testirali efekte raznih estrogenskih sastojaka, prenosi portal ScienceAlert.
Kulture nazalnih epitelnih ćelija desetorice muškaraca i 42 žena u dobu od 18 i 45 godina izloženi su tipu estrogena u medicini poznatom kao endogeni 17beta estradiol (E2) i vrsti lekova iz grupe selektivnih modulatora estrogenskih receptora (SERMs) koji se koriste u hormonalnoj terapiji.
Kulture su inficirane sezonskim virusom gripe tipa A da bi se ustanovilo na koji način se zaraza širi. Naučnici su došli do zaključka da su posledice različite kod muške i ženske populacije.
U ženskim nazalnim ćelijama je pronađeno manje virusa sezonskog gripa nego u muškima, što upućuje da aktivnost ovih estrogenskih hemijskih jedinjenja zavisi od pola.
- Dosadašnje studije su pokazale da estrogeni imaju snažno antiviralno delovanje na HIV, virus ebole i virus hepatitisa C' - dodala je Sabra Klajn koja je vodila istraživanje. - Naša studija je jedinstvena iz dva razloga. Naime, istraživanje smo sproveli koristeći primarne ćelije koje smo direktno izolovali od pacijenata. Drugo, ovo je prva studija koja dokazuje da su estrogenski receptori odgovorni za antiviralni učinak estrogena, što nam omogućuje da bolje shvatimo antivirusne mehanizme delovanja ovog hormona jer bi oni mogli biti ključni za razumevanje zaštitnih karakteristika estrogena i, na kraju za ublažavanje posledica gripa i brže ozdravljenje i oporavak zaraženih pacijenata', kazala je Klajn.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Physiology - Lung Cellular and Molecular Physiology.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem