ROK TRAJANJA OSTATAKA

01.01.2016 | AKTUELNO | Pregleda: 1031 | Autor: | 0

Šta da uradite sa hranom preostalom od dočeka


Opet ste preterali. U želji da niko ne ostane gladan, spremili ste previše mesa, pita, kolača. Koliko je hrana koja preostane od svečanosti bezbedna za ishranu?

Meso i riba
Među najopasnije namirnice svakako spada meso, zbog mogućnosti razvoja bakterija. Ako su preostala jela sa ribom, bacite ih nakon dva dana. Meso možete da čuvate duže - do pet dana, ali isključivo ako ga držite prekrivenog folijom ili u zasebnim posudicama u frižideru. Do razvoja opasnih bakterija dolazi ako se nalazi na temperaturi većoj od 8 stepeni, pa nije dobro držati ga na balkonu ili u ostavi, gde tokom dana temperatura može biti veća od 8 stepeni.
Sve ostatke čuvajte u frižideru, najbolje na gornjoj polici, koja je najhladnije mesto u frižideru.

Umaci
Oni mogu biti opasni, posebno usled kontaminacije (ako istom kašikom ili viljuškom dodirujete meso, pa onda umak). Treba ih pojesti u roku od tri dana, isto važi i za francusku i slične salate koje mogu biti opasne zbog jaja, krompira i majoneza, ističe mikrobiolog dr Martin Goldberg sa Univerziteta Trent.

Povrće
Jedenje povrća drugi ili treći dan nakon što je pripremljeno ne može vam naškoditi, a problem kod povrća ne zadaju bakterije već gljivice. One se razmnožavaju na sobnoj temperaturi, a najviše vole slatko povrće poput krompira - zato je njega najbolje pojesti u roku od dva dana. Ako želite da eliminišete moguće gljivice na povrću, uvek ga možete podgrejati - ali samo jednom, na temperaturi iznad 60 stepeni oko 10 minuta.

Kolači
Rok trajanja kremastim kolačima je četiri dana u frižideru, dok oni manje masni (na primer vanilice) mogu da traju 20-ak dana. Biće svežiji ako ih držite na suvom i tamnom mestu pokrivene krpom, dok će u frižideru na navući vlagu, piše Dejli mejl.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem