MANDARINA – PRIJATELJICA JETRE

24.11.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 1299 | Autor: | 0

Sok ove voćke sprečava da se hroničan hepatitis razvije u kancer

S prvim jesenjim danima stižu nam s juga i prve mandarine. Malo ko ih ne voli, ali malo ko zna koliko su one zapravo zdrave.
Mandarine mogu da smanje rizik od raka jetre. Naučnici sa Kjoto univerziteta otkrili su da ljudi koji pate od hroničnom virusnog hepatitisa mogu da smanje rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od sveže mandarine.
Tokom studije tridesetoro učesnika koji su imali ovo oboljenje svakodnevno je konzumiralo napitak koji sadrži sok mandarine. Niko od njih nije imao nikakve znakove raka jetre. Za razliku od njih, kod 8,9 odsto od 45 učesnika koji nisu pili sok od mandarine, u jetri su nađene maligne ćelije.
Samo jedna mandarina u stanju je da vam da i do 80 odsto neophodnog dnevnog unosa vitamina C. Ovaj vitamin višestruko je koristan, na primer, u borbi sa slobodnim radikalima. Odličan je oksidans i kao takav čuva naš DNK od oštećenja, a istovremeno jača imunitet.
Sastojci mandarine mogu da snize nivo LDL holesterola. To postižu boreći se protiv slobodnih radikala, supstanci koje oksidišu holesterol i čine da se on taloži na zidovima arterija. Višak lošeg holesterola može da poveća rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti srca, te oboljenja jetre.
Mandarine su izvor dijetalnih vlakana, čak tri grama vlakana na 100 grama, što pomaže da duže osećate sitost. Lekari preporučuju da deca i odrasli u organizam unose barem oko 20 grama vlakana dnevno. Jedući mandarine zadovoljiće ovu dnevnu potrebu i to s užitkom!

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net