DRASTIČNO SNIŽAVANJE PRITISKA SMANJUJE RIZIK OD ZATAJENJA SRCA

12.11.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 605 | Autor: | 0

Preporučuje se vrednost ispod 140/90

Drastičnije snižavanje krvnog pritiska ispod preporučene granice od 140/90 dramatično smanjuje rizik od zatajenja srca i rizik od smrti kod osoba starijih od 50 godina, pokazalo je veliko američko istraživanje koje bi moglo dovesti do novih preporuka za promene načina lečenja i zdravstvene prakse.
Podaci ukazuju na neke potencijalno zabrinjavajuće nuspojave za koje je potrebna dalja analiza, ali već sada se veruje da koristi nadmašuju rizike.
"Mislim da je ovo velika stvar", rekao je dr Mark Fefer iz bostonske bolnice Brigham and Women's Hospital o istraživanju čiji su rezultati predstavljeni na kongresu Američkog udruženja za bolesti srca (AHA) u Orlandu na Floridi.
On kaže da bi na osnovu tih rezultata odmah trebalo menjati preporuke za lečenje.
"Ukoliko se pojavi problem kod pojedinog pacijenta, uvek se može odustati".
Petogodišnja studija koja je obuhvatila više od 9300 pacijenata s povišenim krvnim pritiskom privedena je kraju nakon samo tri godine jer su naučnici već tada uočili jasne pozitivne učinke značajnijeg snižavanja pritiska na smanjivanje mortaliteta i drugih faktora rizika.
Kod pacijenata koji su agresivnije lečeni odnosno drastičnije im je snižavan pritisak slučajevi zatajenja srca smanjeni su za 38 posto, a smrtnost od zatajenja srca smanjena je 43 posto. Smanjivanje pritiska na manje od 120 smanjilo je zajednički rizik od srčanih i moždanih udara i zatajenja srca za trećinu, a rizik od smrti za gotovo četvrtinu.
Uočeno je da grupa s intenzivnijim lečenjem imala 1-2 posto više nuspojava među kojima su hipotenzija, nesvestice, elektrolitski poremećaji i oštećenja ili zatajenja bubrega, a naučnici su utvrdili i da pacijenti stariji od 75 godina nisu imali više problema kad su bili podvrgnuti agresivnijem lečenju povišenog krvnog pritiska.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem