APLIKACIJA ZA SMARTFON OTKRIVA MOŽDANI UDAR

05.11.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 816 | Autor: | 0

Četri jednostavna pitanja otklanjaju sumnju

Besplatna mobilna aplikacija za smartfon „Fast Schlaganfallerkennung“ pomaže laicima da brzo i pouzdano prepoznaju moždani udar i pozovu medicinsku pomoć.
Aplikacija koristi FAST-test (Face-Arm-Speech-Time) postavljanjem četiri jednostavna pitanja za prepoznavanje simptoma moždanog udara. Dostupna je na engleskom i nemačkom jeziku, a u slučaju nužde poziva broj 112 koji se koristi u većini evropskih zemalja.
Testiranje se obavlja uz pomoć teksta, tona i slike.
Prvi zadatak za prepoznavanje moždanog udara je smeh. Zatražite da se ispitivana osoba nasmeši. Padaju li usne na jednu stranu? Da li je polovina lica nakrivljena?
U drugom testu ispitivana osoba treba istovremeno da podigne obe ruke s palčevima usmerenim gore. Podižu li se ravnomerno? Da li je jedna strana slabija od druge?
Sledi test govora. Ispitivana osoba mora da ponovi jednostavnu rečenicu: „danas ujutro sam doručkovao/la“ Da li može da je ponovi? Da li razume rečenicu?
Četvrti test nas upozorava da vreme teče, a svaki minut je dragocen za spasavanje. Ukoliko je na jedno od tri prethodna pitanja odgovoreno pozitivno, potrebno je odmah zvati hitnu pomoć, aplikacija to omogućava pritiskom jednog tastera.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net