"SUPER PARADAJZ" IMA VIŠE RESVERATROLA OD CRVENOG VINA

27.10.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 562 | Autor: | 0

Naučnici naterali biljku da proizvede jedinjenja koja su osnova mnogih lekova

Naučnici, koji su rezultate svog rada objavili u časopisu Nature Communications, tvrde da su stvorili "super paradajz" koji proizvodi jedinjenja koja čine osnovu mnogih lekova.
Ovaj "super paradajz" je poseban jer sadrži toliko antikancerogenih sastojaka koliko i 50 boca crnog vina. Reč je o resveratrolu, polifenolu koji se prirodno nalazi u koži crnog grožđa, bobičastim plodovima, šljivama, kikirikiju i drugim biljkama. To je prirodni antioksidans koji u organizmu smanjuje agregaciju crvenih krvnih zrnaca i utiče na prohodnost i fleksibilnost krvnih sudova. Dobro se apsorbuje u ljudskom organizmu, ali mu je biološka raspoloživost relativno niska zbog brze metabolizacije i izlučivanja iz organizma.
Druga vrsta uzgojenog paradajza sadrži istu količinu genisteina, jedinjenja koje se nalazi u soji, a koje može da deluje preventivno kod raka dojke. U ovaj super paradajz "ugurana" je toliku količina ovog jedinjenja da ona odgovara količini koju sadrži 2,5 kilograma tofua.
Naučnici tvrde da tehniku kojom su stvorili "super paradajz" mogu da upotrebe za proizvodnju drugih jedinjenja koje čine osnovu mnogih lekova.
Usevi ovog paradajza daju veliki prinos, oko 500 tona plodova po jednom hektaru, a proizvodnja ne iziskuje velika ulaganja, piše Dejli mejl.
Jedan od autora ovog procesa proizvodnje, Jang Zang iz Džon Ines Centra, tvrdi da je plodove i biljke s visokim hranljivim i zdravstvenim vrednostima uglavnom teško odgajiti i održavati proizvodnju, ali tehnika koju su ovi naučnici primenili može biti odlična platforma za brzu proizvodnju, a ciljana jedinjenja mogu se izolovati direktno iz soka paradajza.
"Verujemo da se na ovaj način mogu 'osnažiti' namirnice i s drugim zdravstveno korisnim jedinjenima poput terpenoida i alkaloida, lekovitim materijama koje se nalaze u biljkama", objasnio je Zang.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net