SRCE MUŠKARACA I ŽENA STARI RAZLIČITO

22.10.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 695 | Autor: | 0

Terapija mora da bude prilagođena polu bolesnika


Srce muškaraca i žena stari različito. Do ovog zaključka su došli istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Džon Hopkins, nakon ispitivanja sprovedenog nad 3000 odraslih osoba, prenosi časopis Radilodži.
Studija se sastojala u analizi IRM (slika dobijena magnetnom rezonancom) srca ispitanika u dobu između 54 i 94 godina, a kod kojih nije bilo bolesti srca. Isptitanici su praćeni deset godina i na kraju tog razdoblja istraživači su uradili novi IRM, kako bi dobili 3D slike srca.
Utvrđeno je da se kod oba pola leva komora menjas s godinama. Kod muškaraca studija otkriva da mišić koji okružuje šupljinu raste i širi se starenjem, dok kod žena ima tendenciju smanjivanja.
Za eliminisanje opasnosti, kardiolozi uobičajeno propisuju lekove koji smanjuju širinu mišića srca i jačaju njegovu snagu. Istraživanje je, sa druge strane, ukazalo da zatajenje srca nema isto poreklo kod oba pola i moguće je da, upravo zbog toga, ista terapija nema i kod svih bolesnika isto dejstvo.
Studija je pokazala i da se za deset godina težina leve komore povećala za osam grama u proseku kod muškaraca, a smanjila za 1,6 grama kod žena.
Kapacitet punjenja komore smanjen je kod oba pola, ali brže kod žena.
“Naši rezultati su demonstracija ideje prema kojoj bi srčane bolesti mogle imati različite uzroke kod muškaraca i žena što bi zahtevalo i prilagođena lečenja”, ističe Joao Lima, profesor radiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Džon Hopkins, vođa istraživanja.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem