10 NAJBOLJIH NAMIRNICA PROTIV RAKA

06.10.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 2431 | Autor: | 0

Blitva, kurkuma, crna čokolada, brusnica...


Ovo su namirnice koje bi se svakodnevno treba da bzdz na vašem jelovniku kada je reč o borbi protiv raka.

Blitva
Flavonoidi iz blitve zaustavljaju reprodukciju DNK-a u ćelijama, čime se usporava razvoj karcinoma dojke.

Kupus
Istraživanje sprovedeno u Poljskoj, pokazalo je da su žene koje su jele tri ili više obroka svežeg, lagano kuvanog ili kiseloga kupusa nedeljno, imale čak 72 posto niži rizik od karcinoma dojke nego one koje su jele samo pola porcije nedeljno.

Brusnice
Antocijanini, flavoni i proantocijanidini iz brusnice su važni u borbi protiv već aktivnog karcinoma.

Celer
Alkohol iz celera zvan perilil, koji se nalazi u esencijalnom ulju semenki celera, pokazao se važnim u borbi protiv karcinoma dojke. Klinička istraživanja sprovedena na američkom Nacionalnom institutu za rak pokazala su da je upravo perilil delovao na zaustavljanje rasta karcinoma dojke. Istraživanje na životinjama pokazalo je da je perilil delotvoran i kod karcinoma jetre i gušterače.

Kurkuma
Kurkuma zaustavlja metastaze na plućima kod karcinoma dojke i razmatra se korišćenje ovog začina u proizvodnji taksola, hemoterapijskog leka za karcinom dojke koji bi bio jednako delotvoran, ali manje toksičan.
Upotrebljavajte kurkumu u svakodnevnom kuvanju, i to kašicu kurkume u prahu dnevno, pomešanu sa malo ekstradevičanskog maslinovog ulja uz dodatak crnoga bibera. Možete je uzimati i kao ekstrakt po 1,5 g na dan.

Crno grožđe
Nekoliko istraživanja povezuje grožđe sa zaustavljanjem rasta kancerogenih ćelija. Resveratrol, ključni fitonutrijent koji se nalazi u omotaču grožđa, deluje antikancerogeno i protivupalno. Grožđe sadrži i karotenoid likopen koji sprečava nastanak karcinoma dojke. Budite oprezni pri kupovanju crnoga grožđa, koje može biti i nekoliko puta prskano. Imate li pouzdanu osobu koja uzgaja grožđe, bilo bi idealno od takva grožđa praviti sok. Umereno možete piti i ekološko crno vino.

Heljda
Zbog bogatstva biljnih vlakana heljda je izvrsna za creva i pomaže kod opstipacije. Redovno pražnjenje creva važno je jer se na taj način izbacuje višak estrogena, koji može da podstakne rast tumora. Sadrži lignane, koji imaju zaštitnu ulogu kod karcinoma dojke.

Zeleni čaj
Sadrži polifenol katehin, koji se smatra važnim antioksidansom. Mnoga istraživanja od Rusije i Japana do SAD-a i Kanade potvrđuju njegovo delovanje protiv karcinoma. Katehin usporava stvaranje novih krvnih sudova potrebnih za rast raka i ubrzava propadanje kancerogenih ćelija. Važno je da čaj prilikom pripremanja odstoji između 10 i 15 minuta u vodi kako bi optimalna količina katehina prešla u vodu, ali nije preporučljivo da napravljen stoji duže od nekoliko sati, jer tako gubi vredne materije. Preporučene su doze od tri do šest šojica na dan.

Đumbir
Đumbir deluje protivupalno i antioksidativno zahvaljujući bioaktivnim komponentama gingerolima, shogaolima i zigeronima. Aktivna materija iz đumbira, 6-gingerol, smanjenje tumorske mase kod miševa. Kod karcinoma jajnika izazvao je apoptozu – programirano uništavanje ćelija raka – kao i autofagiju, pri čemu ćelije same sebe unište. Budite oprezni ako uzimate sintetičke lekove za razređivanje krvi, jer i đumbir ima istu sposobnost.

Tamna čokolada
Kakao iz tamne čokolade sadrži više fitohemijskih supstanci nego zeleni čaj, kupine ili crno vino. Flavonoidi iz tamne čokolade, i to epikatehin, katehin i proantocijanid, mogu usporiti rast tumora. Naravno, pripazite da izaberete čokoladu bez šećera, koji je kod tumora kontraindikovan.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net