5 NAJVEĆIH NEISTINA O HRANI U KOJE SVI VERUJEMO

18.09.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 722 | Autor: | 0

Batat (ni) je bolji od krompira, crveno meso (ne) izaziva rak...

Svakodnevno smo zatrpani hrpom novih informacija o hrani i njenom uticaju na organizam. Među tim informacijama ima i puno zabluda u koje verujemo, a magazin Prevention izdvojio je one najveće.


1. Batat je bolji od običnog krompira
Ovaj mit potiče iz SAD-a. Amerikanci jedu velike količine procesuiranog krompira (npr. u obliku čipsa ili pomfrita) i zbog toga je ovo povrće mi krivo ni dužno došlo na loš glas.
Nasuprot tome, batat je na glasu kao zdrava zamena za krompir s većom količinom nutrijenata. Međutim, ove dve namirnice imaju komplementarne prehrambene karakterstike. Batat ima više vlakana i vitamina A, a krompir više esencijalnih materija poput gvožđa, magnezijuma i kalijuma.

2. Crveno meso izaziva rak
Japanski naučnici sproveli su 1986. istraživanje na miševima koje su hranili heterocikličkim aminima, materijama koje nastaju kuvanjem mesa. Životinje su nakon nekog vremena obolele od raka i od tada značajan broj studija povezuje crveno meso s tom bolešću. Međutim, ni jedno istraživanje nikada nije pronašlo direktnu uzročno –posledičnu vezu između konzumacije crvenog mesa i raka.
Obimna istraživanja takođe nisu ni pouzdana, jer zavise od ispitanika sa različitim prehrambenim navikama i zdravstvenim problemima, a njihovi rezultati obično se ne fokusiraju na uzrok bolesti. Zato ne morate prestati da jedete crveno meso, jednostavno pripazite na količinu jer i najzdravija namirnica može postati 'nezdrava' ako je previše pojedete.

3. Visok unos proteina je štetan za bubrege
Naučnici su 1983. godine ustanovili da visok unos proteina povećava stopu glomerularne filtracije. Taj izraz označava količinu krvi koju bubrezi filtriraju u jednom minutu i verovalo se da ubrzanje GFR-a šteti bubrezima. Međutim, kasnije sprovedena
istraživanja ustanovila su da to nema nikakav uticaj na funkciju bubrega, kako zdravih tako ni bolesnih.

4. Fruktozno-kukuruzni sirup deblja više od običnog šećera
Ovaj sirup je česta zamena za šećer u industrijskim pićima i raznim drugim namirnicama, a izaziva stvaranje masnoća u krvi. Sirup i običan šećer zapravo su slični po sastavu, s jednako visokim udelom fruktoze i jednako su štetni. To su prazni ugljeni hidrati koji se smeju jesti u minimalnim i kontrolisanim količinama.

4. So izaziva visok pritisak i treba je izbegavati
Smanjen unos soli definitivno pomaže kod hipertenzije, ali ljudi s normalnim krvnim pritiskom ne treba da strahuju. Trebate pripaziti samo da unosite dovoljno kalijuma u organizam jer je upravo balans u količini soli i kalijuma bitan za krvni pritisak. Jedite brokoli, banane, spanać, krompir i mahunarke.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem