NOVA BOLEST – MARGARITA DERMATITIS

28.07.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 966 | Autor: | 0

Ako na plaži cedite limetu ili pomorandžu, obavezno dobro operite ruke


Na odmoru često na plaži uživamo u osvežavajućoj kombinaciji alkohola i soka. Mnogi odluče da sami skockaju neko ukusno piće, ali budite oprezni jer bi vam to moglo uništiti leto, piše BuzzFeed.
Ove opekotine nisu rezultat spavanja na plaži ili kupanja među meduzama, već su hemijska reakcija za koju mnogi nisu znali – dok im se nije dogodila.
Ovaj užas zove se fitofotodermatitits i nastaje kada koža dođe u kontakt s nekim biljkama, a karakteriše ga crvenilo, svrab i pečenje na mestima kontakta kože, biljke i UV zraka.
Ponekad se naziva i ‘margarita dermatitis’ ili ‘bolest limete’.
Može se dogoditi bilo kome, bez obzira na tip ili boju kože.
“Svako ko na koži ima dovoljnu količinu soka citrusa i zatim se izloži dovoljnoj količini UV zraka zaradiće reakciju”, kaže dermatolog dr Daun Dejvis.
Mnogo ljudi misli da se radi o otrovnom bršljanu, otrovnom hrastu ili vrlo teškoj opekotini od sunca, ali čim kažu dermatologu da su pili ili kuvali na otvorenom, saznaće o čemu se zapravo radi.
Iako su četo one u pitanju, limete nisu jedini uzročnik.
Ulja koja izazivaju fitofotodermatitis nalaze se u svim citrusima, celeru, divljem paškanatu, komoraču, peršunu i nekom vrstama divljeg cveća. Najbolji način da izbegnete ovu pojavu je da znate da ona postoji i dobro operate ruke nakon izlaganja biljkama koje je mogu izazvati.
Dakle, limeta, limun, pomorandže, grejpfrut, celer… Sve što stavljate u osvežavajuća pića tokom leta je potencijalni neprijatelj. Dobro operite ruke vodom i sapunom, a nemojte zaboraviti ni mesta na kojima ste se, na primer, počešali.
Što da uradite kada je šteta već nastala?
Ako primetite blagu reakciju (crvenilo, pečenje ili oticanje), dr Dejvis predlaže da na zahvaćeno mesto nanesete kremu s jednoprocentnim hidrokortizonom dva ili tri puta dnevno. Ako su reakcije jače, odnosno ako vam se pojave plikovi, posetite lekara. Fitofotodermatitis se leči kortikosteroidima i antihistaminicima.
Stadijum upale u kojem vas koža boli i peče može trajati od jednog do pet dana pa i duže, ako je reakcija ozbiljnija ili se pojave plikovi. Zatim dolazi do hiperpigmentacije koja može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Ovo ne boli, ali koža će biti promenjene boje. Nemojte se brinuti: nakon nekog vremena i tamne mrlje će proći.
Ako vaši letnji planovi uključuju margaritu ili citrusno voće – ODMAH OPERITE RUKE.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem