SVE VRSTE ČOKOLADE SU DOBRE ZA SRCE!

25.06.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 1171 | Autor: | 0

100 grama ovog slatkiša dnevno za 23% manji rizik od srčanog udara


Povremeno uživanje u običnoj mlečnoj ili tamnoj čokoladi, može pomoći u smanjenju rizika od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.
"Osobe koje svakodnevno jedu umerenu količinu čokolade, imaju manji rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sistema", izjavio je vođa istraživanja dr Fio Mint i dodao da "čokolada, ako se konzumira u umerenoj količini, nema nikakve štetne posledice za zdravlje."
U istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji, koje je obuhvatilo 25 000 osoba, naučnici su tokom 12 godina proučavali životne navike ispitanika. Tokom tog razdoblja 14% posmatranih je obolelo od srčanih bolesti, a jedan deo njih je doživeo i srčani udar, prenosi portal Heltdej.
Rezultati analize su pokazali da osobe, koje jedu 100g čokolade dnevno, imaju za 14% manji rizik od nastanka srčanih bolesti i 23% manji rizik od nastanka srčanog udara. Rizik od smrti izazvane srčanim bolestima, srčanim ili moždanim udarom je bio za 45% manji.
Čokolada sadrži visok udeo flavonoida - jedinjenja za koje je dokazano da deluju protivupalno. Ali, čokolada sadrži i druge sastojke koji su dobri za zdravlje, kao što su mleko i orašasti plodovi. Takođe, sadrži i određene vrste masnih kiselina koje mogu da poboljšaju zdravlje srca.
Kada su proučavali celokupne životne navike ispitanika, naučnici su shvatili da su oni koji svakodnevno umereno uživaju u čokoladi, češće fizički aktivni, imaju manji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i gojaznosti.
Naučnici su istakli i da se ne smemo osloniti isključivo na konzumaciju čokolade kada je u pitanju smanjenje rizika od nastanka srčanih bolesti. Čokolada treba da bude deo uravnotežene i raznolike ishrane, a umerenost u konzumaciji čokolade je ključna.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem