8 ČUDESNIH PROMENA

16.06.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 320 | Autor: | 0

Šta se događa kada ostavite gazirana dijetalna pića


Naravno da leti raste prodaja gaziranih sokova, posebno onih dijetalnih. Ako vas brinu kalorije, a tražite osveženje, bolje uzmite vodu s malo limuna ili nezaslađeni biljni čaj. A jednom kada se odreknete dijetalih sokova, organizam će se promeniti na ovih osam načina.

Nestaju glavobolje i migrene
Nakon što se “skinete” s dijetalnih gaziranih sokova vrlo verovatno ćete po prvi put razmišljati “čisto”, a glavobolje će nestati. Aspartam, veštački zaslađivač, menja neuronske puteve, i osetljivost neurotransmitera u centru za nagrade što izaziva nesanicu i teskobu, navodi se u studiji Evropskog žurnala kliničke ishrane. Istraživanje na životinjama potvrdilo je da dijetalni sokovi štete neuronima i dendritima u centru mozga zaduženom za motoriku.

Hrana postaje bolja
Osetićete fine nijanse ukusa. Manje ćete soliti hranu. A sve to znači i da se hranite zdravije. Do sada je aspartam “zlostavljao” vaše čulo ukusa.

Kazaljka na vagi se pomera
Opsežno istraživanje koje je tokom devet godina pratilo odrasle, pokazalo je da oni ispitanici koji piju dijetalne sokove nastavljaju da se goje, i to oko trbuha, a upravo je takvo debljanje najopasnije. Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u američkom magazinu Diabetes povezalo je dijetalne sokove s gojaznošću, visokim pritiskom i visokim trigliceridima.

Kosti postaju čvršće
Već jedan gazirani sok na dan povećava rizik od loma kuka za 14 posto kod žena u menopauzi, i ukazuje da im je gusitna kostiju manja. Još se istražuju učinci gaziranih napitaka na žene koje još nisu ušle u menopauzu.

Birate zdraviju hranu
Ispitanici koji su pili dijetalne sokove češće su birali nezdrava jela poput brze hrane ili čipsa, jer su mislili da se mogu počastiti. A kako je fast food već sam po sebi dovoljno adiktivan, takva kombinacija lako uđe u naviku. Ako se oslobodite sokova, lakše ćete se rešiti i loše hrane.

Teže ćete se napiti, a mamurluk je slabiji
Kada alkohol pomešate s dijetalnim sokom želudac se prazni brže nego da ste ga pili s običnim, što rezultira većom koncentracijom alkohola u krvi, jer se gubi i voda. A ako je u pitanju kola napitak, stvar postaje još gora jer kofein sve to ubrzava.

Masne naslage i rizik od dijabetesa opadaju
Glavni razlog zbog kojeg ljudi počnu (ili nastave) da se goje nakon što počnu da piju dijetalne sokove su hormoni. Nakon soka, gušterača počne da uzlučuje znatno više insulina pre jela pa se svaka pojedena kalorija taloži. Japansko istraživanje pokazalo je da su muškarci koji su pili samo jedan gazirani sok na dan znatno češće oboleli od dijabetesa tipa 2 tokom sedam godina.

Bubrezi rade bolje
Nakon što više ne moraju da obrađuju sijaset hemijskih jedinjenja čija imena je nemoguće izgovoriti a kamoli normalno procesuirati iz krvi, bubrezi puno lakše obavljaju posao. A osim zdravlja, to znači i bolji ten.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net