RUSKI BIZNISMEN UBIJEN OTROVOM BILJKE GELSEMIUM ELEGANS

AKTUELNO | Pregleda: 1085 | Autor:

Ser Artur Konan Dojl je na sebi osetio toksičnost ove biljke još 1879.


Tvorac lika najpoznatijeg detekiva na svetu Šerloka Holmsa, zainetesovao se za toksikološko dejstvo biljke gelsemium elegans nakon što ju je koristio za ublažavanje bola i primetio da i pored upozorenja, malo prekoracenje doza nije dovelo do neželjenih efekata. U tektu objavljenom 1879. u Britanskom medicinskom žurnalu ser Artur Konan Dojl je opisao svoje iskustvo. Krenuo je homeopatskim putem i uzimao svakog dana male doze koje je povećavao. Nakon uzetih 9 ml Dojl je napisao da je osetio jaku glavobolju, pojavio se proliv i opšta malaksalost. Nakon 12 ml, a to je i najveća doza koju uzeo, napisao je da je dijareja postala konstantna, praćena jakim osećajem depresije i čeone glavobolje. Puls je bio normalan ali izuzetno slab.
Dojlov eksperiment, uz druga istraživanja ove biljke, ukazao je na njenu toksičnost, i više nije korišćena kao lek za ublažavanje bolova.
Bogati ruski biznismen Aleksandar Perepilični, koji je 2012. preminuo u Engleskoj, možda je bio otrovan upravo toksinom iz ove biljke. Na to ukazuju preliminarne toksikološke analize.
Perepilični (44) se 10. novembra 2012. srušio i preminuo na prilazu svoje kuće u engleskom gradiću Vejbridž, u jugoistočnoj pokrajini Sari, preneo je britanski Bi-Bi-Si.
Lokalna policija je istražila taj slučaj, ali je došla do zaključka da smrt nije sumnjiva. Nove toksikološke analize su, međutim, pokazale da je on možda otrovan jednom supstancom do koje je veoma teško doći.
Test je otkrio prisustvo retkog otrova proizvedenog iz biljke "gelsemium elegans", koja raste u Aziji.

Komentari