DONIRANA KRV USPEŠNO PRETVORENA U KRVNU GRUPU 0

15.05.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 353 | Autor: | 0

Mutirani enzim briše antigene u grupama A i B


Nedostatak zaliha krvi određenih krvnih grupa problem je koji zaokuplja naučnike širom sveta, a istraživači sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji na dobrom su tragu da ga reše.
Oni su, naime, stvorili enzim koji odseca šećere (antigene) prisutne u krvnim grupama A i B, čineći ih sličnim krvnoj grupi 0, koja je univerzalni donor, i mogu je primiti svi pacijenti, bez obzira na krvnu grupu.
„Proizveli smo mutirani enzim koji uspešno odseca šećere u krvnim grupama A i B i puno je delotvorniji u uklanjanju podtipova A-antigena”, objasnio je autor studije Dejvid Kvan.
Uz pomoć ovog enzima uspešno je uklonjena većina antigena u krvnim grupama A i B, ali pre nego očišćena krv počne da se koristi u bolnicama, enzim mora da ukloni sve antigene jer je imunološki sistem čoveka vrlo osetljiv, a i najmanje količine antigena mogu pokrenuti reakciju koja može dovesti i do smrti.
„Ovaj način nije novost, ali do sada nam je trebalo mnogo više enzima da bismo postigli ovakve rezultate pa to nije bilo praktično. Sada sam uveren da na ovaj način možemo stići puno dalje”, rekao je profesor na Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji Stiv Viters.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 10h-14h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem