KAKO DA ODGAJITE ZAČINSKO BILJE U SAKSIJI

05.05.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 3048 | Autor: | 0

Najčešće greške: previše/premalo vode, nedostatak svetla i loša zemljaDok gledate emisije o kuvanju, sa tugom posmatrate saksije svežeg začinskog bilja, čije sveže i zelene listiće kuvari čupkaju i dodaju u jelo, a vaš peršun, mirođija ili bosiljak cmiljave i liče na sve drugo osim na poželjan začin. Gde grešite?

1. 'Utapate' bilje
Biljke vole vodu, ali ne žele da plivaju u njoj pa vodite računa da u saksijama nikada nije previše vode. Bilje sadite u posude koje na dnu imaju rupu kroz koju će suvišna voda, koju biljka ne može da upije, iscuriti.

2. Ne orezujete bilje
Uklonite uvenulo cveće kako biste pospešili cvetanje i podrezujte biljku redovno. Zavisno o kom začinskom bilju se radi zavisi i koliko često ga treba orezivati. Bosiljak, na primer, treba puno orezivati, dok je peršunu potrebno vrlo malo orezivanja.

3. Ne hranite dovoljno zemlju
Nemojte se oslanjati na zemlju u posudi u kojoj ste kupili biljku i misliti da ona sadrži sve potrebne hranjive materije. Jednom nedeljno biljku nahranite rečnim đubrivom.

4. Kupili ste prezahtevnu biljku
Uzgajanje bilja iz semenja nije lak posao naročito ako ste početnik. U tom slučaju najbolje je da nabavite biljku koja se lakše uzgaja.

5. Ne istražujete bilje koje imate
Svaka biljka zahteva određeni tretman. Na primer, peršunu je potrebno puno vlage, dok se vlasac ne sme previše đubriti.

6. Ne dajete biljkama dovoljno svetla
Ako se biljka nalazi na mestu na kojem ne dobija svetlo barem četiri sata dnevno, savet je da je premestite. Zavisno od toga koliko svetla dopire u vaš stan birajte bilje koje ćete saditi.

7. Ne zalivate bilje pravilno
Opšte pravilo je da se začinsko bilje zaleva ređe, ali temeljnije zalivanje i to samo onda kad je zemlja suva. Kako ćete znati jeste li bilju dali dovoljno vode? Zalivajte ga dok voda ne procuri kroz rupice na dnu saksije.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net