CIGARETE ČINE BAKTERIJE OTPORNIJIM NA ANTIBIOTIKE

09.04.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 498 | Autor: | 0

Veća doza duvanskog dima - veća agresivnost ovih mikroorganizama


Osim što nepovoljno utiče na zdravlje, duvanski dim pogoduje bakterijama. Ovo je zaključak studije Univerziteta Kalifornija i Škole medicine San Dijego. Bakterije otporne na antibiotike izložene cigaretama postaju sve agresivnije i teže ih je uništiti, piše Foks njuz.
Duvanski dim tera bakterije da pojačaju zaštitu. Naučnici su imunološke ćelije izložili zlatnoj stafilokoki MRSA-i. Jednu grupu su izložili uobičajenom soju, a drugu soju koji je tretiran duvanskim dimom. Soj izložen duvanskom dimu preživio je duže, ali i ubio više ćelija nego uobičajen.
Što je bila veća doza dima, to su bakterije bile agresivnije. Strah od uništenja naterao ih je da se više bore za opstanak.
- Pušenje šteti disajnim organima i imunitetu, ali i "ljuti" bakterije koje postaju sve gore i teže ih je uništiti - objasnila je vodja istraživanja Laura Kroti Aleksander.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem