VINO KAO LEK

24.03.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 516 | Autor: | 0

Genetski modifikovan kvasac omogućava nastanak pića sa 10 puta više resveratrola"Vino sadrži vrlo zdravu komponentu, antioksidans resveratrol. S modifikovanim kvascem možemo da povećamo količinu resveratrola u vinu za 10 i više puta", objašnjava profesor mikrobiološke genomike Jong-Su Jin.
U publikaciji Applied and Environmental Microbiology, objavljen je naučni rad u kojem je opisan razvoj novih vrsta vina koja neće ljude samo oslobodi glavobolja, već će im i poboljšati zdravlje.
U naučnom radu se objašnjava da se alkoholna pića temelje na fermentaciji uz pomoć specijalnog soja kvasca čiji genetski profil uključuje multiplicirane kopije gena.
Tokom serije laboratorijskih testova, naučnici su otkrili da genetskoj modifikaciji kvasca koji se koristi u prehrambenoj industriji, može koristiti enzim pod nazivom RNA-vođena Cas9 nukleaza.
Najvažnije kod tog enzima je da pomaže u izradi novih sojeva kvasca, koji će pri korišćenju u procesu fermentacije vina, dovesti do potpuno novih i vrlo zdravih pića koja nikada neće izazvati glavobolju.
Osim za korišćenje u fermentaciji vina, naučnici veruju da će nov kvasac omogućiti pojavu zdravijih prehrambenih namirnica u kojima se koristi fermentacija, poput sira, a istom tehnikom resveratrol se može dodati i u pivo.
Ono što naučnici ne govore je koliko će genetski inženjering uticati na ukus vina.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net