NOVOZELANDSKA TELETINA + IZRAELSKA ŠARGAREPA + KROMPIR SA MAJORKE = BRITANSKA MUSAKA

12.03.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 562 | Autor: | 0

Zemlja porekla na deklaraciji odnosi se samo na poslednjeg proizvođača u nizu


Zemlja porekla na deklaraciji ne znači mnogo, jer su sastojci često iz prekookeanskih zemalja. Jedna obična smrznuta pica može proputovati 60 država. Nema konzervansa? To ne možete znati, jer se na deklaraciji navode samo oni korišćeni u poslednjem koraku proizvodnje.
- Iako izgleda sasvim prirodno, gotova isečena salata se satima drži u ledenoj vodi sa hlorom kako bi se spečio razvoj bakterija. A često je prskana limunskom i tartarnom kiselinom kako listovi ne bi oksidisali i izgledali staro - ističe Džoana Blajtman, britanska novinarka koja proteklih 25 godina istražuje prehrambenu industriju i otkriva njene tajne i iskustvo prestavila u knjizi Mračne tajne prehrambene industrije.
Kada je su u pitanju gotovi obroci, kaže, stvar je još gora.
Uspeh gotove hrane je u tome što uvek izgleda isto i uvek ima isti ukus. A to je moguće samo ako se hemijski obradi do neprepoznatljivosti. Proizvođači hrane zato ne pripremaju sirove namirnice „iz bašte“, nego kupuju već gotove, smrznute ili sušene namirnice. Osim toga, tako izbegavaju obavezu da sve one hemikalije koje su u tom procesu korišćene navedu na deklaraciji svoje pice, špageta bolonjeze ili drugog pripremljenog obroka. Takođe, te namirnice često putuju mesecima sa drugih kontinenata, ističe Blajtman.
Dok kupujete beli luk još imate izbor da li hoćete da kupite kineski ili nešto skuplji domaći, ali kad kupujete gotovi obrok, ne.
Kao i kod svake industrije, proizvodnja gotove hrane razbija se u etape, a kooperanti su u pravilu najjeftiniji ponuđači.
- Tradicionalna britanska musaka tako se sastoji od novozelandske teletine, izraelske šargarepe, argentinskih goveđih kostiju i krompira sa Majorke u Balearskim ostrvima – napominje Blajtman.
Kada je istraživala picu, na kojoj je kao zemlja porekla bila navedena Irska, trag ju je odveo u više od 60 zemalja u kojima su namirnice uzgajane ili pripremane.
Jaja se proizvođačima dostavljaju u raznim oblicima, osim u onom u kojem ga mi poznajemo. Dolaze u prahu, s dodanim šećerom, kao proizvodi od albumina (belančevina iz belanceta), smrznuta, u tekućem obliku, kristalizovana… Uvek postoji i jeftinija varijanta zamene koja je napravljena od proteina, a može stajati i do 18 meseci. U najboljem slučaju, proizvođači kupuju cilindre tvrdo kuvane sredine jaja kako bi svaka kriška bila jednaka. To je idealno za sendviče ili gotove rolade.
- Slično je i sa puterom. Za jela se koristi znatno jeftiniji bledo-žuti prah koji nastaje prskanjem i sušenjem mešavine maslaca, mlečnih proteina i skroba – objašnjava Blajtman.
Čak i ako se firme koje prodaju gotova jela oglašavaju, kooperanti se po pravilu skrivaju. To su često pogoni u kojima se radi bez prestanka, a ako nastane nekakav problem, na stotine tona obroka može biti pokvareno.
- Nakon što je lanac supermarketa Tesco upozoren da je pošiljka pirinča plesnjiva, morali su da povuku osam različitih jela – ističe Blajtman, i dodaje da jedan pogon gotove hrane na dan može da proizvede i do 250.000 porcija.
Sa pripremljenim obrocima situacija nije ništa bolja. Dok prema EU propisima sve zapakovano mora imati listu sastojaka, aditiva i hemikalija, proizvodi koji se pripremaju na licu mesta - ne moraju. Nigde ne piše da se, na primer, kroasan koji nedeljama stoji zamrznut i krcat je aditivima ne sme prodavati kao „sveže ispečen“.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem