ŠTO KOŽA GOVORI O ZDRAVLJU SRCA?

10.03.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 1031 | Autor: | 0

Hronična upala u telu povećava i rizik od raka i dijabetes tipa 2


Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu The Journal of Allergy and Clinical Immunology, otkriva da osobe koje pate od upalnih stanja kože, imaju povećan rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sistema.
U istraživanju je učestvovala 61000 osoba. Ispitanicu su popunjavali anketu o životnim navikama i celokupnom zdravstvenom stanju, uključujući i zdravstveno stanje kože.
Rezultati analize su pokazali da osobe koje pate od upalnih stanja kože, kao što je ekcem, imaju za 48% veći rizik od nastanka visokog krvnog pritiska, 35% veći rizik od nastanka povišenog nivoa šećera u krvi i 29% veći rizik od nastanka povišenog nivoa holesterola u krvi. Sve su to faktori rizika za nastanak srčanih bolesti i srčanog udara.
Rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sistema se nije značajno smanjivao, bez obzira na uvođenje zdravijih životnih navika, kao što je redovno vežbanje. Naučnici veruju da je za povišen rizik od nastanka srčanih bolesti zaslužna hronična upala u telu koja je, iako je vidljiva samo na koži, prisutna u celom telu.
Prethodna istraživanja su pokazala da hronična upala u telu povećava rizik od nastanka niza bolesti, uključujući različite vrste raka, moždani i srčani udar i dijabetes tipa 2. Ali, naučninci su po prvi put ustanovili da hronična kožna upala takođe ima jednako štetno delovanje na zdravlje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem