MEDITERANSKA ISHRANA BOLJA OD REDOVNOG VEŽBANJA

06.03.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 502 | Autor: | 0

Rizik od nastanka srčanih oboljenja smanjuje za 47 odsto


Nakon niza istraživanja stručnjaci ističu da je mediteranska ishrana dokazano jedna od najboljih za zdraviji i duži život.
Osobe koje se hrane na mediteranski način imaju manji rizik od nastanka srčanih oboljenja za čak 47 posto, a takva hrana ima veći zaštitni učinak na srce od samog redovnog vežbanja, piše Dejli mejl.
Ovo su zaključci 11-godišnjeg istraživanja uticaja mediteranske ishrane na zdravlje, a predstavljeni su na 64. godišnjem naučnom zasedanju u San Dijegu.
U istraživanju je učestvovalo 2.500 Grka starosti od 18 do 89 godina u razdoblju od 2001. do 2012. godine. Učesnici su ispunili upitnike o svojim životnim navikama, zdravstvenom stanju i prehrambenim navikama pre početka istraživanja, zatim nakon pet godina i na kraju istraživačkog razdoblja.
Zanimljivo je da su rezultati pokazali da su žene doslednije u zadržavanju zdravijih prehrambenih navika od muškaraca.
- Naša studija pokazuje da je mediteranska ishrana korisna za sve ljude, bez obzira na pol, doba života i zdravstveno stanje - kaže Ekavi Georguzopulu sa univerziteta Harokopio u Atini i dodaje da je mediteranska ishrana posebno blagotvorna za zdravlje srca, lečenje dijabetesa, hipertenzije i prevenciju upala.
Mediteranska ishrana bazirana je na namirnicama biljnog porekla: voću, povrću, integralnim žitaricama, orašastim plodovima, krompiru. Hleb ne treba izbegavati, samo treba birati zdravije vrste, poput onih sa integralnim žitaricama.
Mediteranska ishrana dopušta zdrave masti. Koristite maslinovo ulje i svaki dan popijte čašu crvenog vina, poručuju stručnjaci.
Umesto crvenog mesa radije birajte belo meso, jaja začinjena belim lukom i začinima, kao i ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net