KLJUČ ZDRAVOG MRŠAVLJENJA - VLAKNA

23.02.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 831 | Autor: | 0

Jedino pravilo koje morate primijeniti ukoliko želite da skinete višak kilograma


Kad se radi o dijeti i gubljenju suvišnih kilograma, nema jedinstvenog stava koji sistem primeniti, a sve se svodi na korigovanje ishrane i povećanje fizičke aktivnosti. Ipak, jedno pravilo, bez obzira na vrstu dijete koju primenjujete, morate da poštujete.
Isptivanje sprovedeno nad 240 odraslih sa zdravstvenim stanjem u kojem imaju povećan rizik od srčanih bolesti, i indeks telesne mase iznad normalnog, pokazalo je zanimljive rezultate.
Grupa od 119 osoba podvrgnuta je dijeti u kojoj su konzumirali vrlo malo kalorija, sprovodili kure čišćenja organizma voćnim sokovima, jeli dosta voća i povrća, nemasnih mlečnih proizvoda, smanjili unos masti i šećera, i hranu pripremali sa malo soli.
Ostatak ispitanih, tj. 121 osoba, morala je da sledi samo jedno uputstvo – jede više vlakana, najmanje 30 grama dnevno. Ni za jednu od grupa nije preporučeno vežbanje, kako bi na najprecizniji način mogla da bude uočena efikasnost režima ishrane.
Nakon 12 meseci stigli su rezultati. Osobe na prvoj dijeti izgubile su u proseku 3,5 kilograma, dok su oni koji su jeli više vlakana izgubili oko 2,5. Iako je prva dijeta dovela do gubitka više kilograma (što je i logično, uz smanjeni unos kalorija i sva pravila), ipak je iznenađujuće da je samo jedna promena, poput unosa više vlakana, uspela da dovede do takvih rezultata kad je gubitak kilograma u pitanju.
Stručnjaci ovo objašnjavaju svojstvom hrane bogate vlaknima da nas učini sitim. Ipak, ne treba preterivati, jer previše hrane bogate vlaknima može dovesti do nadustosti i izazvati probleme s varenjem. Umesto toga, preporučuje se dodavanje neke od namirnica bogate vlaknima, kao što su na primer jabuke (od kojiih jedna sadrži 4 do 5 grama vlakana).
Vlakna su nužna za dobro varenje, a najviše ih ima u: ječmu, zobi, sočivu, jabukama, pomorandžama, šljivama, kruškama, jagodama, avokadu, malinama, orašastim plodovima, semenkama lana, pasulju, grašku, borovnicama, krastavcima, karfiolu, spanaću, blitvi, zelenoj salati, celeru, šargarepi...

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem