NAJBOLJE POVRĆE ZA FEBRUAR

13.02.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 796 | Autor: | 0

Pravo vreme za rukolu, cveklu, špargle, brokoli i prokelj


Rukola
Ovo je jedna od najpristupačnijih namirnica. Raste na gotovo svim travnatim površinama. Sadrži jako malo zasićenih masnih kiselina. Odličan je izvor proteina, vitamina B, dijetalnih vlakana, vitamina A, C i K. Takođe obiluje folnom kiselinom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, fosforom, kalijumom i manganom.
Rukolu možete pripremati na razne načine. Najčešće se koristi kao salata. Rukola može biti ukusan i zdrav fil za picu. Odlično se slaže i sa testeninom.

Špargle
Sadrže malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Odličan su izvor kalcijuma, cinka, magnezijuma i selena. Takođe obiluju dijetalnim vlaknima, proteinima, vitaminom A, C, E, K i vitaminima B i D kompleksa. Sadrže gvožđe, kalijum i mangan.
Špargle možete pripremati kao supu, salatu, prilog jelima ili kao grickalicu za užinu.

Cvekla
Sadrži nizak nivo zasićenih masnih kiselina i holesterola. Bogata je vitaminom C, gvožđem i magnezijumom. Obiluje dijetalnim vlaknima, folnom kiselinom, kalijumom i manganom.
Cvekla može poslužiti kao salata. Takođe možete pripremati supe, priloge, sokove ili pak kolače.

Brokoli
Sadrži nizak nivo zasićenih masnih kiselina i holesterola. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora i selena. Odličan je izvor vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalijuma i mangana.
Brokoli možete pripremati na razne načine. Napravite supu, musaku ili testeninu sa brokolijem. Brokoli je ukusna namirnica koju se izuzetno lako priprema.

Prokelj
Sadrži malo zasićenih masnih kiselina i holesterola. Dobar je izvor tiamina, riboflavina, gvožđa, magnezijuma i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kao i kalijuma i mangana.
Prokelj je neobičnog ukusa, pomalo gorkastog, zbog čega većini ljudi nije prvi na vrhu liste omiljenog povrća. Ipak, prokelj može biti ukusan ako ga pripremite pravilno.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem