MENOPAUZA PRE VREMENA

05.02.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 615 | Autor: | 0

Žene izložene hemikalijama ulaze u klimaks četiri godine pre ostalih


Nedavna istraživanja pokazala su da menopauza nije određena samo godinama i genetikom, već je izlaganje pojedinim hemikalijama i štetnim materijama može ubrzati.
Dr Amber Kuper sa Univerziteta Vašington smatra da pojedine hemikalije mogu da ubrzaju ulazak u menopauzu za čak četiri godine!
Tim dr Kuper sproveo je istraživanje na 31.575 žena u dobu od 45 do 55 godina, a analiza urina i krvi pokazala je da su žene koje su imale veće koncentracije hemikalija, poput dioksina (iz pesticida), ftalata (iz parfema) i drugih ulazile od 1,9 do 3,8 godina ranije u menopauzu od drugih žena.
Istraživanje je pokazalo i da je izlaganje ovim štetnim materijama bilo povezano i sa slabljenjem funkcija jajnika i uticalo je na reproduktivne funkcije, piše Tajm.
Anketirane su i mlađe žene. Pokazalo se da one koje su imale najviše štetnih materija u krvi i urinu imaju čak šest puta više šansi da ranije uđu u menopauzu od drugih. 'To je samo vrh ledenog brega', rekla je dr Kuper.
Ranija istraživanja povezala su pojedine materije loše utiču na reproduktivne hormone poput estrogena.
S obzirom da su mnoge od tih materija svuda oko nas, ženama ne ostaje puno prostora za delovanje. Dr Kuper savetuje zato izbegavanje mirisa koji sadrže ftalate, korišćenje kozmetike na prirodnoj bazi, i izbegavanje hrane pakovane u plastičnu ambalažu. 'Nije nam cilj da ikoga uplašimo, već samo da podignemo nivo svesti o tom problemu', objasnila je dr Kuper.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem