KAKVA MAJKA, TAKVA KĆERKA

02.02.2015 | AKTUELNO | Pregleda: 675 | Autor: | 0

Po ženskoj liniji nasleđuju se vreme ulaženja u menopauzu, rizik od kancra dojke i osteoporoza


Neka stanja su genetski predodređene i, gledajući majku, pripadnice nežnijeg pola mogu da eliminišu potencijalne zdravstvene probleme na vreme.

Vreme ulaženja u menopauzu
Genetika je prilično pouzdano merilo menopauze, zapravo, jedna studija je pokazala da je ona u čak 85 odsto slučajeva određena genetikom. Većina žena uđe u perimenopauzu između 39. i 51. godine, a tada je potrebno još oko pet godina pre nego što u potpunosti izgube menstruaciju, što je zvanični početak menopauze. Uopšteno pravilo je da će kćerka izgubiti menstruaciju kad i njena majka. Ipak, određeni životni faktori, poput pušenja i življena na visokoj nadmorskoj visini, mogu da ubrzaju menopauzu.

Povećan rizik od raka dojke
Postoji razlog zašto lekari pitaju imate li nekoga iz uže porodice da je preboleo ili ima rak dojke. Oko 10 odsto slučajeva karcinoma dojke su nasledni, a ako je u pitanju majka, rizik se udvostručuje. Zatim, tu su geni BRC1 ili BRC2 koji povećavaju rizik od raka dojke za 60 odsto. Ipak, 70 procenata svih žena s rakom dojke nema bliske rođake s tom bolešću. Imajte na umu i da mnogo stvari povećava rizik: sredina, način života, izloženost hemikalijama i konzumiranje cigareta ili alkohola.

Osteoporoza
Ako je majci dijagnostikovana osteoporoza, sklona je prelomima kostiju ili ima tanke kosti, i kćerka mora da obrati pažnju na svoje kosti. Struktura kostiju određena je nasleđem. Vežbanje, dovoljno kalcijuma, magnezijuma i vitamina B3 i zdrava telesna težina donekle će ublažiti genetske predispozicije.

Bolovi u zglobovima
Reumatoidni artritis ima jaku genetsku komponentu. Ako majka ili neko iz prvog kolena ima RA, rizik da će ga dobiti i kćeri povećava se za 50 procenata. Osteoartritis, najčešći oblik artritisa, takođe ostaje u porodici, iako od njega oboljevaju i oni kojima u porodici nema zabeleženih slučajeva.
Traume i česta izloženost stresu na poslu ili drugim aktivnostima najčešći su uzrok razvoja artritisa, nezavisno od nasleđivanju. Pušenje, prečesta konzumacija crvenog mesa, visok unos kofeina, čini vas osetljivijim na osteoartritis, dok vežbanje može da pomogne u prevenciji.

Sklonost migrenama
Ako je majka imala problem s migrenama, velike su šanse da će ih kćeri naslediti. Migrene su inače češće kod žena, jer pogađaju 17 odsto žena i samo osam procenata muškaraca.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net