ZAČINI ZA DOBRO PAMĆENJE: KURKUMA, ORIGANO, ĐUBMIR, ŽALFIJA...

23.12.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 3920 | Autor: | 0

Poboljšavaju rad mozga, jefitni su, a mogu se dodati u svako jeloMožda niste znali, ali i začini mogu pomoći da bolje pamtite. Bogati su antioksidansima koji poboljšavaju rad mozga, a prednost im je što su jeftini i možete ih dodati u svako jelo.

Origano
Kašičica sušenog origana sadrži više antioksidansa nego šojlica borovnica koje su poznate kao hrana za mozak. Osim toga, origano sadrži velike količine vitamina B6 koji poboljšava dotok kiseonika u mozak, smanjuje visoki pritisak i daje telu više energije.

Kurkuma
Ovaj začin je ključan saveznik zdravih moždanih ćelija koji pomaže u njihovoj obnovi. Antioksidansi u kurkumi stimulišu matične ćelije mozga koje se kasnije pretvaraju u neurone i imaju važnu ulogu u oporavku nakon bolesti ili moždanog udara. Ovaj začin sprečava i nakupljanje plaka u krvnim sudovima i omogućava bolji protok kiseonika u mozgu.

Cimet
Osim što povećava dotok kiseonika u mozak, cimet smanjuje nivo šećera u krvi. Ovaj začin je bogat vitaminom B koji poboljšava rad moždanih vijuga. Studije su pokazale da ljudi su koji su mirisali cimet pokazali bolje rezultate na testovima koncentracije, pamćenja i brzine mentalnih reakcija.

Bosiljak
Otklanja mentalni umor, poboljšava koncentraciju i pamćenje i briše negativne posledice stresa. Time se smanjuje rizik od slabljenja imuniteta, a samim tim i od kognitivnih problema, piše Ol voman stalk.

Žalfija
Slično kao i cimet poboljšava pamćenje i koncentraciju, posebno kod starijih. Žalfija sprečava nestajanje acetilkolina, supstance koja se povezuju pamćenjem i pažnjom.

Đumbir
Smanjuje upalne procese u organizmu koji mogu smanjiti sposobnost mozga da obradi informacije. Ovaj začin poboljšava moždane funkcije i usporava staranje. Tajlandska studija na ženama u dobu od 50 do 60 godina, koje su redovno uzimale đumbir tokom šest meseci, potvrdila je da su se njihove kognitivne funkcije i pamćenje znatno poboljšale.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem