GLADOVANJEM DO JAČEG IMUNITETA

23.12.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 1657 | Autor: | 0

Post prija matičnim ćelijama


Čovekov imuni sistem moguće je osvežiti uzdržavanjem od hrane, čak iako se posti samo tri dana. Studija je pokazala da gladovanje uzrokuje da telo počne da proizvodi nova bela krvna zrnca.
Naučnici sa Univerziteta Južna Kalifornija su došli do otkrića da se za samo tri dana uzdržavanja od hrane može regenerisati čitav imuni (odbrambeni) sistem, čak i kod starijih ljudi. Iako su nutricionisti kritikovali post i često ga označavali kao nezdrav, istraživanje pokazuje da telo brzo aktivira matične ćelije koje počnu sa proizvodnjom novih belih krvnih ćelija, koje se bore protiv infekcija u organizmu.
Stručnjaci smatraju da ovo otkriće može posebno koristiti ljudima sa oštećenim imunim sistemom, kao što su pacijenti koji se hemoterapijom leče od raka.
Gladovanje bi, takođe, moglo da pomogne starijim ljudima, čiji imuni sistem postaje manje efikasan sa godinama, što im otežava borbu i sa običnim bolestima.
Istraživači kažu da post „okida regenerativni prekidač“ koji čini da matične ćelije proizvode nove leukocite i u suštini obnavljaju imuni sistem.
- Post daje matičnim ćelijama zeleno svetlo za razmnožavanje i ponovnu izgradnju celog sistema - kaže profesor Valter Longo, profesor gerontologije i bioloških nauka na Kalifornijskom univerzitetu.
- Dobra vest je da telo, tokom posta, odbacuje delove sistema koji su oštećeni ili zastareli, kao i neefikasne delove. Dakle, ako počnete sa sistemom koji je teško oštećen hemioterapijom ili starenjem, ciklusi posta mogu bukvalno regenerisati čitav imuni sistem – dodaje on.
Duži post tera telo da koristi zalihe glukoze i masti, ali takođe uništava i značajan deo belih krvnih zrnaca.
Tokom istraživanja, ljudi su redovno postili između dva i četiri dana tokom šest meseci.
Naučnici su, takođe, došli do saznanja da produženi post umanjuje enzimsku proteinsku kinazu A, koja je povezana sa starenjem i hormonom koji povećava rizik oboljevanja od raka i rasta tumora.
- Kada gladujemo, sistem pokušava da sačuva energiju, a jedna od stvari koje može tada da uradi jeste da reciklira mnogo imunoloških ćelija koje nisu potrebne, posebno onih koje su oštećene - napominje profesor.
- Ono što smo primetili kod ljudi, kao i kod životinja, jeste da broj belih krvnih zrnaca opada sa produženim postom. Onda, nakon ponovnog otpočinjanja konzumacije hrane - krvne ćelije se vrate. To nas je nateralo na razmišljanje, odakle sve to dolazi?
Tri dana posta, takođe, štiti pacijente obolele od raka, od toksičnih delovanja hemoiterapije.
- Dok hemoterapija spašava živote, takođe uzrokuje ozbiljnu kolateralnu štetu imunom sistemu. Rezultati studije pokazuju da post može da ublaži neke štetne efekte hemioterapije - kaže koautor studije Tanja Dorf, asistent profesor kliničke medicine na UCS Norris Comprehensive Cancer Center and Hospital.
- Potrebno je još kliničkih studija i ovakva dijetetska intervencija treba da bude pod nadzorom lekara. Mi istražujemo primenjivost ovih efekata posta ne samo na imuni nego i na mnogo drugih sistema i organa - dodaje profesor Longo.
Međutim, neki britanski eksperti bili su skeptični što se tiče ovog istraživanja. Dr Grejem Ruk, profesor imunologije na Univerzitetu u Londonu, ističe da studija zvuči neubedljivo.
Kris Mejson, profesor regenerativne medicine na UCL-u, kaže:
- Postoje veoma interesantni podaci. Post umanjuje broj i veličinu ćelija, a zatim nakon obroka dešava se suprotno. To bi moglo da bude korisno, jer tri dana i nisu mnogo vremena, da bi mogla naštetiti nekome ko boluje od raka. Ali ja mislim da bi bilo najbolje da se ovaj efekat sintetizuje u lekovima. Nisam siguran da je post najbolja ideja. Ljudima je bolje kada redovno jedu.
Dr Longo na to kaže:
- Ne postoje nikakvi dokazi da je post opasan, dok postoje jaki dokazi da je koristan. Primio sam email-ove od stotina pacijenata obolelih od raka, koji su kombinovali hemioterapiju sa postom, mnogi uz pomoć onkologa. Ogromna većina javlja da su veoma dobro, a samo neki su javili da imaju nekih nuspojava kao što su vrtoglavica i privremeno povećanje markera na jetri. Jasno je da moramo završiti klinička ispitivanja, ali sve ovo izgleda veoma obećavajuće.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net