KAKO FRUKTOZA UTIČE NA MOZAK?

18.12.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 1505 | Autor: | 0

Telo drugačije procesuira različite vrste šećera


U mozgu postoji centar koji je zaslužan za osećaj koji imamo kada primamo nagradu. Taj deo mozga različito reaguje na različite vrste šećera. Američki naučnici sproveli su istraživanje u kojem su učestvovale 24 osobe. Ispitanici su bili podeljeni u 2 grupe. Jedna je unosila fruktozu (šećer kojeg pronalazimo u voću, ali i brojnim sokovima i prerađenim proizvodima), a druga glukozu (šećer kojeg takođe pronalazimo u voću, ali i drugim biljkama).
Kada su naučnici proučavali snimke mozga, došli su do zaključka da je centar za primanje nagrada bio aktivniji kod učesnika koji su unosili fruktozu.
Osim toga, ti ispitanici su izjavili da imaju problem s kontrolom apetita i njihova želja za unosom slatkiša je postajala sve intenzivnija. Drugim rečima, fruktoza će vas podstaći da unosite još fruktoze, dok će glukoza želju za slatkim zadovoljiti.
Telo na različite načine procesuira ova dva šećera. Glukozu razgrađuje gušterača, što podstiče oslobađanje insulina i mozak prima signale da ste siti. Ali, fruktozu razgrađuje jetra, koja ne šalje takve signale mozgu.
Budući da ne možete da promenite način na koji će telo razgraditi fruktozu, najbolje je da je izbegavate. Pri tome misli se prvenstveno na dodatu, koja se nalazi u prerađenim namirnicama, kao što su kolači i sokovi. Voće takođe sadrži fruktozu, ali je ta količina relativno mala, a tu su i vlakna koja pospešuju razgradnju šećera.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem