ODEĆA PUNA OTROVA

16.12.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 1224 | Autor: | 0

Pre nego što obučete novu garderobu, svaki komad operite i osušite tri putaDa li ste ulazeći u prodavnicu odeće, čak i u onu koja prodaje renomirane brendove, osetili neobičan miris? On dolazi od brojnih hemikalija koje su u EU i SAD zabranjene, ali su dopuštene u Kini i drugim azijskim državama, ističe Natural njuz. A tamo je stacioniran najveći deo zapadnjačke proizvodnje.
Već preko 50 godina ljudi trpe smetnje zbog dodira kože sa štetnim hemikalijama koje iz odeće, preko kože, dospevaju u telo. Tako, na primer, što više sintetičke odeće nosite, to je veći rizik od otrovnih hemikalija i s njima povezanih bolesti. Među njima su kontaktni dermatitis, bolesti disajnih organa, neplodnost pa čak i rak.
Na dosta odeće se nakon izrade nanosi konzervans formaldehid, da se ne bi gužvala ili ubuđala tokom prevoza. U odeći nekih proizvođača iz Kine i Jugoistočne Azije pronađeno je 100 do 500 puta više formaldehida od medicinski sigurne količine. Korisnici takve odeće trpe alergijske reakcije, a poznato je i da je formaldehid kancerogen.
Toksine iz tekstila teško je izbeći i kad ne nosite odeću. Formaldehid i druge otrovne materije upotrebljavaju se za stvaranje sintetičkih vlakana za peškire i posteljinu.
U posteljini i pidžamama mogu se naći i retardanti - sredstva protiv zapaljenja.
Nonilfenol etoksilat (NPE) još je jedna hemikalija često korišćena u izradi odeće kao deterdžent.
Zabranjena je u većini razvijenih zemalja, ali ne i tamo gde se izrađuje odeća namenjena zapadnim tržištima. Četrnaest velikih robnih marki nabavlja odeću iz pogona u kojima se koristi nonilfenol etoksilat. On se razgrađuje u nonilfenol, otrov koji može narušiti hormonsku ravnotežu.
Ako na etiketi vidite napomenu da se odevni predmet ne gužva, verovatno su prilikom proizvodnje upotrebljene perfluorirane hemikalije (PFC), za koje se veruje da imaju karcinogena svojstva.
Crna boja za tekstil i kožu često zadrži p-Fenilenediamin (PPD), koji može izazvati alergijske reakcije.
U tekstilnim se pogonima takođe koriste volatilna organska jedinjenja (VOC) i izbeljivač koji stvara dioksine. Ovo su vrlo otrovne materije koje dovode do problema u razvoju, narušavaju imunitet, remete rad hormona i povećavaju rizik od raka.
Generalno gledano, odeća puna hemikalija najviše pogađa naš imuni sistem i izaziva sledeće alergijske reakcije:
peckanje i svrab
upale mekih tkiva
mučninu
iscrpljenost
zamućen vid
otežano disanje
učestale infekcije sinusa.
Ako primetite ovakve neobjašnjive smetnje, a nosite odeću od sintetike ili spavate na sintetičkoj posteljini, one bi mogle biti izvor problema.
Kako se zaštititi?
Kod kupovine odeće, posteljine i peškira, obavezno čitajte etikete i izbegavajte sintetičke materijale kao što su rajon, najlon, poliester, akrilik, acetat i triacetat.
Klonite se proizvoda koji se ne gužvaju, ne zahtevaju peglanje ili se ne skupljaju.
Operite i osušite odeću tri puta pre prvog nošenja.
Primenjujte samo sigurne organske deterdžente za odeću koja dolazi u direktan kontakt sa kožom.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem