OTROVI U HRANI

10.12.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 3572 | Autor: | 0

Živa u ribama, kadmijum u žitaricama, olovo u mesu divljači


Novinari britanskog Kanala 4 sproveli su istraživanje i otkrili da se otrovi nalazi svuda oko nas, uključujući i naše tanjire! Nalazili su ih u različitim namirnicama, doduše u malim količinama. Iako još nema adekvatne analize o tome kako ovi otrovi dugoročno utiču na zdravlje, saznajte gde se kriju.

Povrće i žitarice
Otrovni metal kadmijum nalazi se u gotovo svom povrću, kao i celovitim žitaricama, jer ga i povrće i žitarice izvlače iz tla. Ovaj metal je kancerogen, a posebno šteti zdravlju bubrega. Vrlo sporo se razgrađuje pa se dugo zadržava u bubrezima i jetri. Ironija je u tome što povrće i žitarice jedu ljudi koji paze na zdravu ishranu, a pritom ne znaju da unose i otrove. Ali, ne treba paničiti. Kadmijum se uglavnom nalazi na površini biljke pa se zato preporučuje dobro pranje svake namirnicu.

Meso velikih riba

Nažalost, u okean se odbacuje živa koja nastaje u industrijskoj proizvodnji. Živa potom završi u telu riba. Najviše je ima u telima velikih riba jer se one hrane manjim ribama. Najveće količine žive pronađene su tako u mesu morskoga psa i tune. Nije reč o velikim količinama, ali svejedno mogu da izazovu probleme posebno ako se ova hrana često konzumira. Živa izaziva depresiju, tremor, nesanicu, glavobolje i promene u ličnosti, a posebno je opasna za trudnice.

Slatkiši
U slatkišima je pronađen aluminijum. Proizvođači ga koriste za bojenje bombona. Količine su male, ali aluminijum može da izazove čitav niz zdravstvenih problema, posebno ako se takve namirnice dugotrajno konzumiraju. Aluminijum izaziva promene u mozgu pa se mogu javiti bolesti poput Alchajmerove ili Parkinsonove, a čak i multiple skleroze. Najpametnije je izbegavati slatkiše, ali i ostalu industrijski prerađenu hranu koja ga takođe možda sadrži.

Meso divljači
Meso divljega zeca, srne ili nekih ptica na glasu je kao zdrav, jer je reč o životinjama koje žive u prirodi i zdravo se hrane. To je istina, ali problem je otrov koji ostaje u njima kada ih ulove lovci. Divlje životinje najčešće se ubijaju lovačkim puškama, odnosno mecima koji sadrže kuglice baruta. Te kuglice se kasnije vade iz mesa, ali ponekad ostanu vrlo opasne i otrovne krhotine. Reč je o olovu koje je vrlo opasno za ljudsko zdravlje i može da izazove ozbiljne probleme, najpre u mozgu. Ako ne jedete često takvu hranu, onda nema potrebe za brigu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem