KAKO DA IZBEGNETE ŠLOG

26.11.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 650 | Autor: | 0

Pravilna ishrana, manje soli, izbegavanje cigareta...

U stručnom časopisu Stroke (Moždani udar) nedavno su objavljene nove preporuke udruženja American Heart Association za prevenciju moždanog udara, koje podstiču zaštitu zdravlja kardiovaskularnog sistema. Radi se o preporukama za primarnu prevenciju koja se odnosi na osobe koje još nisu doživele šlog.
Odbor koji je sastavljao preporuke je razmotrio sva dostupna istraživanja i kliničke studije da bi ponudio smernice koje se zasnivaju na čvrstim dokazima. U cilju smanjenja rizika od moždanog udara, među preporuke spadaju: mediteranska ishrana, sa redovnim unosom orašastih plodova, manji unos soli u ishrani, prekid pušenja…
Stručnjaci, takođe, napominju da je jednom godišnje potrebno posetiti lekara radi kontrole krvnog pritiska koji, ako je blago povišen, treba lečiti i biti fizički aktivan, pravilno se hraniti i održavati poželjnu težinu.
Ko ima visok krvni pritisak treba redovno da ga proverava kućnim aparatom za merenje pritiska. Ako terapija za visoki krvni pritisak ne deluje ili pacijent od lekova ima neželjene pojave, treba da se posavetuje sa lekarom.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem