SUPERSEMENKE: ČIA ZA KOSTI, SUSAM ZA SRCE, NAR ZA VITKOST

11.11.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 3330 | Autor: | 0

Smenke dodajte u jogurt, salate, a njima možete posipati variva


Mali vodič kroz svet semenki

Iskoristite najbolje od onoga što priroda nudi.

Lanene semenke protiv raka
Semenke lana najpoznatije su po svojim antikancerogenim svojstvima. Bogate su zdravim masnim kiselinama koje smanjuju rizik od upala u telu, kao i antioksidansom ligninom. Dve kašike semenki sadrže 110 kalorija, 9 grama masti, 6 grama vlakana i 4 grama proteina.

Semenke nara za mršavljenje
Sadrže vrlo malo kalorija, a obiluju antioksidansima i vitaminom C koji pomaže u bržem sagorevanju masti, zbog čega su ovi plodovi prirode odličan saveznik vitkosti i pomoćnik u dijeti. Četvrtina šoljice sadrži 1 gram proteina i masti, 2 grama vlakana i samo 36 kalorija.

Semenke susama za zdravo srce
Ove semenke su odličan izvor linoleninske kiseline, ali i kiselina iz reda omega 6 masnih kiselina. One pomažu u prevenciji srčanih bolesti i povećavaju zalihe dobrog holesterola. Dve kašičice sadrže 103 kalorije, 9 grama massti, 2 grama vlakana i 3 grama proteina.

Čia semenke za jake kosti
Pomalo zemljastog ukusa, čia semenke (Salvia hispanica) su pravi hit u modernoj zdravoj ishrani. Bogate su kalcijumom, a već dve kašičice sadrže istu količinu kao i deblji šnit sira. Tako pomažu u očuvanju i jačanju gustine kostiju, naročito kod osoba ugroženih osteoporozom. Dve kašičice semenki sadrže 138 kalorija, 9 grama masti, 10 grama vlakana i 5 grama proteina.

Semenke konoplje za mišiće
Semenke industrijske konoplje pomažu u održavanju tonusa mišića, a preporučuju se svim sportistima kao i vegetarijancima. Izvor su celih proteina, odnosno sadrže svih 20 aminokiselina, koje su ključne za izgradnju mišića. Dve kašičice semenki sadrže 90 kalorija, 6 grama masti, 2 grama vlakana i 5 grama proteina.

Bundevine semenke za energiju
Lake za varenje i ukusne, semenke bundeve su bogate gvožđem, važnim za održavanje stabilnog nivoa energije. Dve kašike semenki sadrže 158 kalorija, 14 grama masti, 2 grama vlakana i 9 grama proteina.

Pšenične klice za varenje
Klice sadrže prirodan šećer, gotovo svu masnoćnu i najveći deo vitamina u pšenici. Jedno od vlakana koje sadrže je i inulin, koji podstiče redovno pražnjenje creva i štiti od nastanka raka debelog creva. Dve kašičice sadrže 52 kalorije, 1 gram masti, 2 grama vlakana i 3 grama proteina, piše Hafington post.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net