ŠTA SE DOGAĐA KADA PRESKOČITE OBROK

07.11.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 458 | Autor: | 0

Šećer pada, javljaju se iscrpljenost i umor, usporava metabolizam, a mozak ulazi u posebno stanje


U želji da smršate, preskočili ste ručak, večeru ili možda doručak. Mislili ste da ćete lako pobediti glad do idućeg obroka… Dobili je iscrpljenost i glad koju ste osećali dok ste čekali sledeći obrok. A to je samo vrh ledenog brega.
Za to vreme gladovanja, u organizmu su se događali neverovatni procesi. Kao prvo, dogodio se pad nivoa šećera u krvi, a to utiče na sve organe u organizmu. Javlja se osećaj umora i iscrpljenosti, usporava se metabolizam, ali i sagorevanje kalorija.
'Bez hrane koja omogućava dotok energije, ljudski mozak ulazi u posebno stanje. Menjaju se ljudske intelektualne i emotivne funkcije. Osoba postaje razdražljiva i sklona promenama raspoloženja, a koncentracija i pamćenje slabe', ističe nutricionista Megi Mun (na slici).
Kada konačno pojedete dugo očekivan obrok, organizam će osetiti olakšanje, ali samo u prvom trenutku. Ako izbegavanje obroka primenjujete češće, dugoročno ćete imati problem s lošim metabolizmom, nivo šećera u krvi biće nestabilan, a telo će se s vremenom okrenuti mišićima kao jedinom izvoru 'goriva'. Drugim rečima, preskakanje obroka ozbiljno utiče na organizam i slabi ga, a posledice mogu biti opasne.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem