SAKUPITE GRANČICE I LIŠĆE, ODLIČNI SU ZA PRAVLJENJE KOMPOSTA

21.10.2014 | AKTUELNO | Pregleda: 7000 | Autor: | 0

Baštenski radovi u oktobru i novembru

Kompostiranje je stara prirodna metoda kojom ćete pretvoriti organske ostatke u plodni humus. Pre nego što započnete kompostiranje važno je da izaberete mesto na kojem ćete držati kompost. Možete ga slagati u hrpu koju po želji možete ograditi drvetom, ciglom, žicom, a možete kupiti specijalnu posudu. Ako za kompostiranje koristite plastičnu ili metalnu kantu, imajte u vidu da dno posude mora imati rupe.
Kompostiranje u hrpi omogućava lakši pristup kompostnom materijalu, lakše okretanje, kontrolu vlažnosti i prozračnosti.
Materijali za kompostiranje razvrstavaju se u „zelene“ i „smeđe“. Zeleni materijali su bogati kiseonikom. Oni pomažu bržem rastu korisnih mikroorganizama.
U zeleni kompost ubrajamo: travu, talog kafe, filter vrećice od čaja, ostatke od voća i povrća, izmet krava, konja ili ovaca.
Smeđi materijali bogati su ugljenim hidratima, i oni su izvor hrane za mikroorganizme. U smeđi kompost ubrajamo: opalo lišće, borove iglice, koru drveća, grančice, slamu, seno, piljevinu, papir, pamučnu tkaninu.
Uzmite u obzir da se neki organski otpaci teško razgrađuju. Zbog toga se ne preporučuje staviti u kompost velike količine takvih otpadaka. Primer takvih otpadaka su čepovi od plute ili ljuske oraha.
Ne kompostiraju se osemenjeni korovi, lišće oraha, bolesne biljke, ostaci kuvanih jela i proizvodi životinjskog porekla.
Ostaci hrane i mlečni proizvodi vrlo lako će privući glodare, a zbog bakterija kompost se može pokvariti i izazvati razne bolesti.
Tačan odnos „zelenog“ i „smeđeg“ ne postoji, ali se preporučuje da koristite dve trećine „smeđeg“ na jednu trećinu „zelenog“ materijala.
Kompostiranje započinjete već u kuhinji odvajanjem biorazgradivog otpada i njegovim usitnjavanjem.
Svaki put kada spremate obrok ili pijete kafu, stvarate određenu količinu bio otpada. Taj otpad koji nastaje od ostataka povrća, voća, taloga od kave i vrećica od čaja nemojte bacati u smeće sa svim ostalim otpacima, već ga usitnite i bacite u posebnu kantu. Kompostiranje se može vršiti tokom cele godine, ali jesen je, zbog obilja opalog lišča, idealno za početak. Najpre je potrebno odabrati mesto za slaganje komposta koje ne sme da bude vlažno, a poželjno je da postoji blag nagib i bude zaštićeno od vetra i jakog direktnog sunca.
Temelj kompostne hrpe treba da se sastoji od drvenastog krupnijeg materijala poput komadića drveta, grančica, pruća… itd.
"Zelene" materijale za kompost (kuhinjski otpad) usitnite i pomešajte sa „smeđim“ materijalom (lišće, grančice, slama).
Zatim sve to namočite, ali ne previše. Slažite kompost na hrpu, prekrijte ga zemljom ili slojem slame, sena ili lišća.
Kompost ne sme da bude previše vlažan, zato je dobra drenaža neophodna. Ako je pak previše suv, potrebno ga je zaliti vodom ili dodati biljne ostatke koje će nadoknaditi nedostatak vode.
Kompost treba s vremena na vreme promešati kako se ne bi usmrdeo i kako bi dobio dovoljno kiseonika. Redovno mešanje komposta donosi vazduh bakterijama. Hrpu okrećete otprilike svaka 3 meseca ili kada vidite da se očigledno slegla.
Ukoliko otpad odlažete onako kako nastaje, okretanje morate vršiti češće - najmanje jednom mesečno.
Ipak, kompost se ne sme prečesto okretati jer mora da se zagreje. Na taj način se uništavaju seme korova, uzročnici bolesti i nametnici. Idealna temperatura u sredini hrpe je 50 – 70 stepeni.
Kompostnu hrpu treba pokriti, čime se štiti od svetla, ali i preterane vlage u zimskim i prevelike suše u letnjim mesecima.
Idealan materijal za pokrivanje je onaj koji propušta vazduh, a zadržava vlagu, na primer tanki sloj zemlje, suva trava, lišće, seno ili karton.
Nakon 6 meseci do godine dana iz organskog otpada nastaće prirodno đubrivo bogato hranjivim materijama – kompost.
Dobar kompost nema neprijatan miris truljenja, već više podseća na miris vlažne zemlje u šumi. Zreo kompost je ujednačenog izgleda, grumenast, tamnosmeđe do crne boje. U njemu ne prepoznajemo početni biomaterijal.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem